Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια επιδημία οπιοειδών. Ανάμεσα στο 1999 και στο 2020 πάνω από 564.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση που περιλαμβάνει χρήση κάποιου οπιοειδούς.

Το πρώτο κύμα της επιδημίας αφορούσε συνταγογραφούμενα οπιοειδή, κυρίως οξυκωδόνη (oxycodin), που άρχισαν να χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τον καρκινικό πόνο. Οπως εξηγεί η ψυχίατρος Εμυ Κουτσοπούλου, «άλλαξαν οι οδηγίες πριν από 25 χρόνια στις ΗΠΑ και πλέον τα συνθετικά οπιοειδή δίνονταν για τον χρόνιο πόνο: αρθρίτιδες γόνατα, πόνους περιόδου, ημικρανίες. Εγινε ευρεία συνταγογράφηση και τεράστια διαφήμιση». Οι φαρμακοβιομηχανίες, μάλιστα, έδιναν «κιτ με φαρμακευτική αγωγή 10 ημερών στα φαρμακεία δωρεάν για να δοκιμάσουν άνθρωποι με χρόνιο πόνο ένα σκεύασμα που σε 10 ημέρες μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση» συμπληρώνει. Η τεράστια διάδοση των συνθετικών οπιοειδών, βέβαια, σήμαινε αύξηση των θανάτων: «Ανθρωποι που έπαιρναν παλιά ηρωίνη και είχαν διακόψει εξαρτήθηκαν από τα οπιοειδή που δόθηκαν ως φάρμακα για τον πόνο και άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με τα ναρκωτικά εξαρτήθηκαν από τα συνθετικά οπιοειδή».

Την εξάπλωση των συνθετικών οπιοειδών ακολούθησαν η καταστολή και το «φρένο» στη συνταγογράφηση οξυκωδόνης και τραμαδόλης. «Ομως οι άνθρωποι που είχαν ήδη εξαρτηθεί αναζήτησαν κάτι άλλο και αυξήθηκε η χρήση ηρωίνης. Οταν εντάθηκε πάλι η καταστολή, είχαμε το τρίτο κύμα της επιδημίας των οπιοειδών που αφορά κυρίως τη φαιντανύλη» συμπληρώνει η ψυχίατρος.

Στις ΗΠΑ οι θάνατοι από υπερβολική δόση έφτασαν το 2021 τις 106.000. Οι 70.601 περιλάμβαναν τη χρήση συνθετικών οπιοειδών (εκτός μεθαδόνης), κυρίως φαιντανύλης. Παράλληλα, αυξάνονται και οι θάνατοι από τη συνδυασμένη χρήση οπιοειδών και ουσιών όπως η κοκαΐνη.

Αντιπαράθεση με το Μεξικό

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί για την επιδημία εγκληματικές οργανώσεις από το Μεξικό που παράγουν και διακινούν φαιντανύλη. Ο πρόεδρος του Μεξικού Λόπεζ Ομπραδόρ απαντά ότι η ουσία παράγεται στην Ασία και ότι οι συμμορίες απλώς τη μετατρέπουν σε χάπια, ενώ αποδίδει την επιδημία στην κρίση των… οικογενειακών αξιών στις ΗΠΑ. Ομως, οι Ρεπουμπλικανοί πιέζουν ακόμη και για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των μεξικανικών καρτέλ.

Πηγή: tovima.gr