Η Καμάλα Χάρις εργάζεται σε ένα υπέροχο γραφείο ακριβώς δίπλα από στον Λευκό Οίκο.Πολυέλαιοι κρέμονται από το ταβάνι και πίσω από την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ βρίσκεται ένας τεράστιος καθρέφτης. Γύρω από το μεγάλο τραπέζι στη μέση της αίθουσας, η πολιτικός των  Δημοκρατικών έχει συγκαλέσει πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενώ άλλοι εκπρόσωποι των υπουργείων επικοινωνούν μαζί της μέσω βίντεο.

Το θέμα της ομάδας εγασίας είναι «Οργάνωση και ενδυνάμωση των εργαζομένων». Δίπλα στο Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν αγωνίζεται για την κεντρική εσωτερική πολιτική ατζέντα εδώ και εβδομάδες. Δύο τεράστια επενδυτικά πακέτα λόγω αντίστασης από τις τάξεις των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο κινδυνεύουν. Ο ίδιος δεν ασχολήθηκε σχεδόν με τίποτα άλλο, παρά με τις διαπραγματεύσεις. Η Καμάλα Χάρις από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται να έπαιξε σε αυτό κανένα ρόλο. Τι είδους Αντιπρόεδρος είναι για τον Μπάιντεν;

Ο Μπάιντεν δρα μόνος του

H Καμάλα Χάρις και ο Τζο Μπάιντεν H Καμάλα Χάρις και ο Τζο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κυβερνήσει ως μια πραγματική ομάδα με την Καμάλα Χάρις, λαμβάνοντας από κοινού όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Στον αγώνα όμως για την εσωτερική πολιτική φαίνεται να στηρίζεται ο 78χρονος κυρίως στις δικές του εμπειρίες και επαφές.

Η Χάρις ήταν Γερουσιαστής πριν γίνει Αντιπρόεδρος, αλλά έμεινε στη Γερουσία μόνο για τέσσερα χρόνια, ενώ ο Μπάιντεν από την άλλη 36 χρόνια. Η μακρόχρονη θητεία του στο Κογκρέσο και η εμπειρία του στην εξωτερική πολιτική ήταν σημαντικός λόγος για τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει Αντιπρόεδρό του τον Μπάιντεν πριν από δώδεκα χρόνια.

Ο Μπάιντεν έφερε την εμπειρία που του έλειπε, έλεγε ο Ομπάμα. Ο ρόλος της Χάρις για τον Μπάιντεν είναι διαφορετικός. Συνεργάζεται μαζί της για να έρθει σε επαφή με άλλα τμήματα του πληθυσμού: νέοι, γυναίκες, μαύροι, Ασιάτες και αυτοί που συναντούν εμπόδια στη ζωή, τα οποία είναι άγνωστα σε έναν λευκό. Η Χάρις είναι αυτή που κάνει την προεδρία του πιο νέα, πιο μοντέρνα, πιο διαφορετική.

Η 56χρονη έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς ως η πρώτη μαύρη γυναίκα που διετέλεσε Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κόρη μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία είναι για πολλούς ένα λαμπρό παράδειγμα της Αμερικής ως της χώρας των απεριόριστων ευκαιριών.

Ψυχρότητα μεταξύ Μπάιντεν και Χάρις

H Καμάλα Χάρις στη Γουατεμάλα

H Καμάλα Χάρις στη Γουατεμάλα

Μερικοί μάλιστα περίμεναν ότι θα μπορούσε να κλέψει την παράσταση από τον Μπάιντεν. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Αντιθέτως, την άνοιξη της έδωσε ο Μπάιντεν ένα μεγάλο θέμα: τον περιορισμό της μετανάστευσης από την κεντρική Αμερική. Σχεδόν κανένα άλλο θέμα δεν συζητείται τόσο έντονα όσο αυτό στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των παρατυπων μεταναστών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 20 χρόνια. Η Χάρις προσπάθησε να τονίσει ότι είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση των αιτιών της μετανάστευσης και όχι για την κατάσταση στα σύνορα. Αυτό όμως δεν το άκουσε κανείς. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο η Χάρις ταξίδεψε στη Γουατεμάλα και το Μεξικό. Το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό δεν πήγε με τον καλύτερο τρόπο. Το μήνυμά της προς τους μετανάστες («μην έρθετε»)έφερε την Χάρις αντιμέτωπη με την αριστερή πτέρυγα του δικού της κόμματος.

Παραλληλα υπήρξε επίσης μια αποτυχημένη τηλεοπτική συνέντευξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην οποία ερωτήθηκε πότε θα ταξιδέψει η ίδια στα σύνορα. Δεν είχε καμία απάντηση έτοιμη, αλλά αντί αυτού έκανε κάποιο σαρδάμ. Το CNN ανέφερε ότι υπάρχουν αντιπαραθέσεις στο Λευκό Οίκο και προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ του Μπάιντεν και της Χάρις.

Μετά από αυτό το ταξίδι η δημοτικότητα της Χάρις έχει πέσει πολύ. Πολλοί προέβλεπαν ότι η Χάρις θα ήταν η διάδοχος του Μπάιντεν. Στην ιστορία των ΗΠΑ, οι 15 από τους 48 Αντιπροέδρους μέχρι σήμερα έγιναν το νούμερο ένα. Η Χάρις δεν φαίνεται προς το παρόν πως θα έχει αυτή την τύχη.

DPA / Μαρία Ρηγούτσου 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr