Έκδηλη είναι η ικανοποίηση στην Αθήνα από την ενδυνάμωση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου και της εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας.  

 

Η άποψη που επικρατεί είναι ότι οι δύο χώρες αποτελούν εγγυήτριες χώρες της ειρήνης και της σταθερότητας στη γεωπολιτική λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου

 

 Η πρόσφατη επίσκεψη του αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Αθήνα επιβεβαίωσε το εξαιρετικό κλίμα ενώ η δήλωσή του ότι οι δύο χώρες θα αντιμετωπίσουν από κοινού αυτούς που επιβουλεύονται την ειρήνη «ενισχύοντας η μία την άλλη στον αμυντικό τομέα» μετουσιώνονται σε πράξη αυτές τις ημέρες με την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ»

 

Ανάπτυξη συνεργειών στην αμυντική βιομηχανία  

 

Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου αλ – Σίσι αλλά και με τον ομόλογό του Μοχάμεν Ζάκι στο Κάιρο. Το τελευταίο διάστημα διεξάγονται εκτεταμένες συζητήσεις των δύο πλευρών με σκοπό την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, ενώ η αιγυπτιακή πλευρά επιδιώκει την πραγματοποίηση περισσότερων γυμνασίων, αλλά ανάπτυξη συνεργειών και συμπράξεων στην αμυντική βιομηχανία.  

 

Στα σκαριά αμυντική συμφωνία με Αίγυπτο  

 

Οι δύο χώρες συζητούν παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επί μίας επισημοποίησης της συνεργασίας του μέσω υπογραφής αμυντικής συμφωνίας κατά το γενικότερο πρότυπο αυτής που πρόσφατα υπέγραψε η Αθήνα με το Άμπου Ντάμπι. 

 

Γιατί ξεχωρίζει η φετινή «ΜΕΔΟΥΣΑ» 

 

Η κοινή αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» διοργανώνεται για δέκατη φορά, αυτή τη φορά από την αιγυπτιακή πλευρά (από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 7 Δεκεμβρίου). Η φετινή άσκηση, παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία την κάνουν να ξεχωρίζει σε σχέση με τις προηγούμενες. Δεν είναι μόνο ότι πραγματοποιείται εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας πανδημίας. Επιπλέον, εφέτος η ελληνική συμμετοχή στην άσκηση ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, στέλνοντας το μήνυμα ότι η «ΜΕΔΟΥΣΑ»  έχει καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν η συμμετοχή, για πρώτη φορά της Γαλλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αλλά και της Κύπρου. Επίσης έχουν προσκληθεί παρατηρητές από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία ενισχύοντας τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα. Η δε επιχειρησιακή εκπαίδευση που θα διεξάγουν από κοινού οι πολυεθνικές αεροναυτικές μονάδες θα θέσουν τον πήχη της συνέργειας ακόμα ψηλότερα. Όπως σημειώνεται, «τα επιχειρησιακά σενάρια αυξημένης δυσκολίας και η απαίτηση υψηλού βαθμού συντονισμού καθίσταται πιο επιβεβλημένη από ποτέ». Επιχειρήσεις αποτροπής, μη συναινετικές νηοψίες, ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, ασκήσεις απόβασης αποτελούν μερικά από τα κοινά γυμνάσια της άσκησης. 

Η άσκηση περιλαμβάνει, ως είθισται και στις προηγούμενες παρόμοιες ασκήσεις, την Distinguished Visitors Day (DV Day), όπου τις κοινές επιχειρήσεις θα παρακολουθήσουν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr