Οι υποδομές και οι συνδέσεις με την Εγνατία Οδό μπορούν να μετατρέψουν το λιμάνι της Καβάλας στην κύρια εμπορευματική πύλη προς τα Ανατολικά Βαλκάνια. Το λιμάνι που βρίσκεται στην πρώτη ομάδα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, και θα είναι και το πρώτο λιμάνι που θα ακολουθήσει τη μέθοδο της υποπαραχώρησης, επισκέφθηκε σήμερα ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ταμείου, κ. Άρης Ξενόφος, ο οποίος υπογράμμισε τις δυνατότητες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του λιμανιού, καθώς και τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να αποκτήσει το λιμάνι, ενισχύοντας και τη θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με τις υφιστάμενες υποδομές του εμπορευματικού λιμένα «Φίλιππος Β» μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα 2 πλοία μήκους 190 μ. και ένα πλοίο Ro-Ro. Μετά την ολοκλήρωση των έργων επέκτασης του, τον Μάρτιο του 2019, μια επένδυση που προϋπολογίστηκε στα 16 εκατ. ευρώ, το εμπορικό λιμάνι διαθέτει κρηπιδώματα μήκους 910 μέτρων, βάθος στα κρηπιδώματα έως και 12 μέτρων και χώρο διαχείρισης και αποθήκευσης φορτίων περίπου 282.000 τ.μ.

Κατά τη δεύτερη ημέρα επαφών του με τις διοικήσεις των λιμένων που βρίσκονται στο πρώτο κύμα αξιοποίησης από το Ταμείο, ο κ. Ξενόφος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, κ. Γιώργο Φιλόσογλου και τη διευθύνουσα σύμβουλο, κυρία Άννα Θυσιάδου με κεντρικό αντικείμενο συζήτησης τις σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της διοίκησης του Οργανισμού και την υποπαραχώρηση του εμπορευματικού λιμένα «Φίλιππος Β’» στην Νέα Καρβάλη.

Η μέθοδος της υποπαραχώρησης κρίθηκε ως η πλέον ωφέλιμη λόγω της χωροταξικής ιδιαιτερότητας του λιμένος, δεδομένου ότι οι υποδομές είναι ανεξάρτητες από τον πυρήνα ζωής της πόλης, σε απόσταση 8 χλμ. ανατολικά της Καβάλας, καθώς και του γεγονότος ότι έτσι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των λοιπών δραστηριοτήτων του. Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται σύντομα.

Παράλληλα, ο κ. Ξενόφος τόνισε τη γεωστρατηγική σημασία του λιμανιού. Η επικείμενη παραχώρηση του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ), όπως και της εγγύτητάς του με τον αγωγό TAP ανοίγουν νέες προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: tovima.gr