Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν 1,3 δισεκ. δολάρια επιπλέον βοήθεια στην οικονομία της Ουκρανίας, κυρίως στις βασικές υποδομές, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από το Λονδίνο όπου διεξάγεται διάσκεψη δωρητών για την εμπόλεμη χώρα.

«Όσο διάστημα η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει, θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί: να ανοικοδομήσει ζωές, να ανοικοδομήσει τη χώρα, να ανοικοδομήσει το μέλλον της», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Περίπου η μισή αμερικανική βοήθεια (520 εκατ. δολάρια) θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, ενώ 657 εκατ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για τον «εκσυγχρονισμό» των ουκρανικών σιδηροδρόμων, των λιμανιών, των συνόρων και «όλων των σημαντικών υποδομών που συνδέουν τη χώρα με την Ευρώπη», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα πάνε για τη στήριξη ουκρανικών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση της διαδικασίας ψηφιοποίησης της ουκρανικής δημόσιας διοίκησης, κυρίως με στόχο «να παταχθεί η διαφθορά», πρόσθεσε ο ίδιος, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ουκρανούς ηγέτες από τους οποίους ζήτησε να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει περισσότερα από 20 δισεκ. δολάρια για να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία και ανάπτυξη και περισσότερα από 40 δισεκ. για τη στρατιωτική στήριξη της χώρας.

Οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις

Όμως, όπως δήλωσαν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, ο Μπλίνκεν κάλεσε και τον ιδιωτικό τομέα να δεσμευθεί στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Αν και οι κυβερνήσεις και οι οικονομικοί θεσμοί έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κινητοποιήσει το απαραίτητο επίπεδο επενδύσεων για να ικανοποιήσει τις μαζικές ανάγκες της χώρας», εκτίμησε.

Παράλληλα ο Μπλίνκεν επέμεινε ότι η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε η εισβολή της. «Η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή της Ουκρανίας. Και η Ρωσία πρέπει τελικά να στηρίξει το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας».

Από την πλευρά της η φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι η ΕΕ έχει «ειδική ευθύνη» έναντι στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα, καθώς παρουσίασε τα επενδυτικά σχέδια του μπλοκ για τη χώρα.

«Αυτά είναι για τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας. Αλλά ας μιλήσουμε για το μέλλον. Πιστεύω ότι η ΕΕ έχει ειδική ευθύνη», σημείωσε. «Οι Ουκρανοί μάς λένε ότι, όταν φαντάζονται το μέλλον τους, βλέπουν τη σημαία της Ευρώπης να κυματίζει στις πόλεις τους. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ένωσής μας».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ υπογράμμισε την ανάγκη να συνδεθεί η ανάκαμψη της Ουκρανίας με την ένταξή της στην ΕΕ.

«Είμαι πεπεισμένη ότι πρέπει να συνδέσουμε κι άλλο την ανάκαμψη της Ουκρανίας με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ», σχολίασε. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση μιας Ουκρανίας που θα ταιριάζει στην ΕΕ».

Εξάλλου η Γαλλίδα ομόλογός της Κατρίν Κολονά παρουσίασε έναν νέο μηχανισμό ασφάλισης από τις επιπτώσεις του πολέμου για να στηριχθεί η ανάκαμψη της Ουκρανίας.

«Ανακοινώνω σήμερα τη δημιουργία ενός μηχανισμού ασφάλισης για την κάλυψη των επενδύσεων στην Ουκρανία από κινδύνους που συνδέονται με τον πόλεμο, μέσω της γαλλικής κρατικής τράπεζας επενδύσεων», εξήγησε η Κολονά.

Η διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία

Ανοικοδόμηση των υποδομών, αποναρκοθέτηση, ανάταξη της οικονομίας, χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών: ηγέτες και εκπρόσωποι περισσότερων από 60 χωρών αναμένονται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο σε μια διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας η οποία έχει στόχο να κινητοποιήσει κράτη, εταιρείες και μεγάλους οικονομικούς θεσμούς.

Αν και οι άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας εκτιμήθηκαν στα 14 δισεκ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα, η συνολική ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας θα κοστίσει 411 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του οικονομικού θεσμού σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, την ΕΕ και την ουκρανική κυβέρνηση. Ένα ποσό που αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, η χώρα του οποίου είναι μία από τις πιο ενεργές υποστηρίκτριες της Ουκρανίας, αναμένεται να ανοίξει τη διάσκεψη. Σε αυτή θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μετάσχει μέσω βίντεο.

«Οικοδόμηση του μέλλοντος»

Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Σούνακ σκοπεύει να επαναλάβει τη δέσμευση της Δύσης να στηρίζει την Ουκρανία «για όσο καιρό χρειάζεται προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο» και να βοηθήσει «στην οικοδόμηση του μέλλοντος που της αξίζει».

Τον Δεκέμβριο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε συγκρίνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία με το σχέδιο Μάρσαλ που κατήρτισαν οι ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολλές χώρες και θεσμοί έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να αποδεσμεύσουν πόρους, ενώ η διεθνής κοινότητα εξετάζει νομικά μέτρα προκειμένου να κινητοποιήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ρωσικών πόρων και ενεργητικών που έχουν παγώσει στη Δύση για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ιδιωτικός τομέας

Η διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι η δεύτερη που οργανώνεται μετά την έναρξη του πολέμου. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

Εκατοντάδες επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη, η οποία επιθυμεί να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα.

Η διάσκεψη θα αποτελέσει ευκαιρία για να ξεκινήσει επισήμως η “ Ukraine Business Compact”, μια πρωτοβουλία που καλεί επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο να δεσμευθούν να στηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στο πλευρό μεγάλων, παγκόσμιων οικονομικών θεσμών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύθηκε πρόσφατα να προσφέρει 200 εκατ. δολάρια στην Ουκρανία για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης, ανεβάζοντας σε 23 δισεκ. δολάρια τις δεσμεύσεις της από την αρχή του πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (Berd) έχει ήδη υποσχεθεί 3 δισεκ. ευρώ για το 2022 και το 2023, κυρίως για τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Η Berd αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει στη διάρκεια της διάσκεψης δύο ακόμη πρωτοβουλίες: μία για τη χρηματοδότηση αγροδιατροφικής εταιρείας και μία δεύτερη που θα γίνει σε συνεργασία με τράπεζα ώστε να διατεθούν πόροι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Παράλληλα θα ανακοινώσει «τρία πρωτόκολλα συμφωνίας» για την ενέργεια, κυρίως με την κρατική εταιρεία Ukrenegro.

Πηγή: tovima.gr