Ενημέρωση του Κογκρέσου για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ζητούν Αμερικανοί βουλευτές με επιστολή τους προς τον Μάικ Πομπέο, αναφέρει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελέυθερος».

Στην επιστολή του οι τέσσερις βουλευτές υπενθυμίζουν ότι, σύμφωνα με το νόμο για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο EastMed Act, το υπουργείο Εξωτερικών είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει με επίσημα έγγραφα το Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα ζητούν από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να στείλει στο Κογκρέσο:

1. Έκθεση με όλα τα περιστατικά από 1 Ιανουαρίου 2017, τα οποία κρίνονται από τον ΥΠΕΞ ως επεμβάσεις στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνήσει και να εξορύξει τις φυσικές πηγές στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

2. Έκθεση με καταγραμμένα περιστατικά, από την 1 Ιανουαρίου 2017, τα οποία κρίνονται από τον ΥΠΕΞ ως παραβιάσεις του εναέριου και του εθνικού χώρου της Ελλάδας από γείτονές της.

Στην επιστολή του οι τέσσερις βουλευτές – Carolyn Maloney, Gus Bilirakis, Ted Deutch, John Sarbanes – σημειώνουν ότι οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, με πιο σημαντικές τις παράνομες παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, στην περιοχή εγείρουν εντάσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Τέλος καλούν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να στείλει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Πηγή: tovima.gr