Το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι 80 Αφγανοί υπήκοοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της Κυριακής στις νότιες ακτές της Ιταλίας.

Οι διασώστες έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ότι τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το ξύλινο ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε βράχια και διαλύθηκε νωρίς την Κυριακή στην περιοχή Στεκάτο ντι Κούτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στις ανατολικές ακτές της Καλαβρίας, καθώς επικρατούσαν θυελλώδεις άνεμοι.

«Με μεγάλη θλίψη, μάθαμε … ότι 80 Αφγανοί πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που ταξίδευαν από την Τουρκία στην Ιταλία με ξύλινο σκάφος, πνίγηκαν στη νότια θάλασσα της Ιταλίας», ανέφερε το αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν προσεύχεται για συγχώρεση για τους μάρτυρες (νεκρούς) και υπομονή για τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων, προτρέποντας όλους τους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν σε ξένες χώρες μέσω της παράτυπης μετανάστευσης», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται η ονομασία που έχουν δώσει οι Ταλιμπάν στην κυβέρνησή τους.

Τον τελευταίο χρόνο, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ιταλία με βάρκα.

Η εθνικιστική κυβέρνηση της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, που ανήλθε στην εξουσία τον Οκτώβριο, επέβαλε σκληρά μέτρα κατά των ΜΚΟ θαλάσσιας διάσωσης, τα οποία σύμωνα με τις ίδιες θα οδηγήσεουν σε χιλιάδες θανάτους.

Σε δήλωσή της, η Μελόνι εξέφρασε τη «βαθιά της θλίψη» για τις ζωές που χάθηκαν λόγω των διακινητών, ενώ επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησής της να «αποτρέψει τις αναχωρήσεις και μαζί με αυτές, τις τραγωδίες που εκτυλίσσονται».

«Είναι εγκληματικό να στέλνεις ένα σκάφος μήκους μόλις 20 μέτρων με έως και 200 άτομα σε αντίξοες καιρικές προβλέψεις», είπε.

Πηγή: tovima.gr