Μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες θα επιτρέπεται η είσοδός τόσο στους κλειστούς όσο και στους ανοιχτούς – υπαίθριους χώρους διασκέδασης, όπως είναι τα νυχτερινά κέντρα, οι μουσικές σκηνές, τα κλαμπ κ.ο.κ., τα οποία θα  λειτουργούν μόνο με καθήμενους.

Αυτό προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία της αγοράς που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

Κατά την είσοδό τους στο κέντρο οι πελάτες οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως έξι μήνες μετά απ’ αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά μέσω του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου εκπρόσωπος της επιχείρησης να το ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).

Τα υπαίθρια και τα κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) θα λειτουργούν με πληρότητα 85% και μόνο με καθήμενους όπως και οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας επίσης με πληρότητα 85%.

Πληρότητα 80% επίσης αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες προβλέπει η ΚΥΑ για τα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα όπου θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Οι εσωτερικοί χώροι εστίασης, καφέ, κινηματογράφοι, θέατρα θα λειτουργούν με 85% πληρότητα και μόνο για σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες, ενώ οι επιχειρήσεις αυτές – εφόσον λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους – θα λειτουργούν με βάση τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα (χρήση μάσκας, αποστάσεις στα τραπέζια κτλ).

Πώς θα λειτουργούν τα μπουζούκια

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι επιχειρήσεις εστίασης και καφέ και μπαρ, θα μπορούν να επιλέγουν από μόνες τους για τους εξωτερικούς χώρους αν θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή μικτά, δηλαδή να δέχονται άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης η Κοινή Υπουργική Απόφαση διαχωρίζει και ποιες επιχειρήσεις θεωρούνται κλαμπ ή μπαρ καθώς οι ΚΑΔ τους είναι διαφορετικοί και για παράδειγμα στα κλαμπ η ένταση της μουσικής μπορεί να είναι 100 ντεσιμπέλ, ενώ στα μπαρ 80 ντεσιμπέλ.

Οι πελάτες των κέντρων διασκέδασης υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, και το προσωπικό καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας του. Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές θα παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν θα αναμειγνύονται με το κοινό.

Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Το γεγονός ότι στην απόφαση προβλέπεται ότι και τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν ως αμιγείς χώροι, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, έχει ως στόχο την μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας καθώς σε αυτούς τους χώρους συνήθως υπάρχει συγχρωτισμός, συγκεντρώνονται περισσότεροι και κυρίως νέοι που είναι πιο ευάλωτοι στη νέα μετάλλαξη του covid-19.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr