Φθινοπωρινό θα είναι το σκηνικό του καιρού τις επόμενες μέρες σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ, που ξεκινάει από αύριο Παρασκευή 16 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες, οι κεραυνοί και πιθανώς το χαλάζι, που θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και νησιωτικών περιοχών. Τα έντονα φαινόμενα στα ηπειρωτικά θα εκδηλώνονται κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Η επιδείνωση προκαλείται από ασταθείς αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια, σε συνδυασμό με ένα αβαθές χαμηλό, κινούμενο από τις ακτές της Αφρικής προς το Αιγαίο.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

  1. Την Παρασκευή (16-06-2023) η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η δυτική και κατά τόπους η κεντρική Μακεδονία, η δυτική Θεσσαλία, πιθανώς η βορειοδυτική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου.
  2. Το Σάββατο (17-06-2023) η κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα η περιοχή της Χαλκιδικής), η ανατολική Μακεδονία , η Θράκη, η Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), η Εύβοια, η κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής), η βόρεια Πελοπόννησος, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
  3. Την Κυριακή (18-06-2023) τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τμήματα της Χαλκιδικής, της ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων και της Εύβοιας.

Ιούνιος σαν Οκτώβριος

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη «το εντυπωσιακό για την εποχή την οποία βρισκόμαστε θα είναι και η κίνηση ενός καλά οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας προς τη χώρα μας, φαινόμενο το οποίο εμφανίζει αρκετά χαμηλή συχνότητα εμφάνισης. Μια τέτοια ατμοσφαιρική ροή θα την αναμέναμε μέσα στον Οκτώβριο αλλά και το Νοέμβριο και που τότε όμως δεν ήρθε για να τη ζήσουμε τώρα».

Τα χαρακτηριστικά του καιρού

Τι μπορεί να σημαίνει πρακτικά ότι θα βρεθούμε κάτω από την επίδραση μιας οργανωμένης κακοκαιρίας; Ο κ. Μαρουσάκης εξηγεί.

  • Οι βροχές, οι καταιγίδες και ο νεφοσκεπής ουράνιος θόλος θα εμφανίζουν μεγαλύτερη διάρκεια μέσα στην ημέρα
  • Τα παραπάνω φαινόμενα δύναται να εμφανίζονται οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα, ενώ μέχρι τώρα τα βλέπαμε κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες
  • Οι καταιγίδες ναι μεν και λόγω εποχής μπορεί να εμφανίζουν μεγαλύτερη ισχύ τις θερμές ώρες της ημέρας, τώρα όμως η ένταση αυτών μπορεί να αυξάνεται και σε άλλες χρονικές στιγμές μέσα στο 24ωρο.
  • Οι βροχές και οι καταιγίδες θα απασχολούν μεγαλύτερες εκτάσεις χωρίς να εμφανίζουν υποχρεωτικά την τοπικότητα των προηγούμενων 24ωρων.
  • Τις προηγούμενες ημέρες βλέπαμε τον άστατο καιρό να επικεντρώνεται κυρίως σε ηπειρωτικές εκτάσεις. Τώρα ο άστατος καιρός θα απασχολεί ακόμη και θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές, οπότε και τα νησιά μας είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα από αυτή την εξέλιξη.

Στον χάρτη που ακολουθεί εντοπίζουμε μέσα στον κύκλο το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να μας επηρεάσει από την περιοχή της Ιταλίας και με τους έντονους χρωματισμούς τον μεγάλο όγκο νερού που το συνοδεύει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθηματικοί υπολογισμοί εμφανίζουν όγκο νερού ο οποίος σε τοπικό επίπεδο μπορεί να προσεγγίζει ή και να ξεπερνά ακόμη και τους 50 τόνους νερού ανά στρέμμα, ποσότητες νερού που αν πέσουν σε μικρό χρονικό διάστημα είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε πλημμυρικά επεισόδια

Απεικόνιση κύματος κακοκαιρίας

Η αντεπίθεση του καλοκαιριού

Μετά και από αυτό το κύμα κακοκαιρίας που θα μας χαλάσει ένα ακόμη Σαββατοκύριακο, το καλοκαίρι φαίνεται να ετοιμάζει μια ισχυρή επίθεση προς τη χώρα μας και γενικότερα τη Μεσόγειο αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε και στον χάρτη που ακολουθεί, πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής αναμένεται μέσα στην άλλη εβδομάδα να κινηθούν προς τα ανατολικά βορειοανατολικά φτάνοντας προς τη χώρα μας από τα μέσα της άλλης εβδομάδας και στη συνέχεια.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε ψήφο την Κυριακή των εκλογών με αρκετά 35αρια και 37αρια και την αστάθεια πλέον να περιορίζεται σημαντικά και μόνο στα ψηλά βουνά μας.

Απεικόνιση θερμού κλίματος

Πηγή: tovima.gr