Καλός θα είναι σήμερα ο καιρός Παρασκευή 9/6 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ζέστη και τοπικές βροχές στα ορεινά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30-33 βαθμούς, με τη μέγιστη σε περιοχές της Θεσσαλίας, 26-29 βαθμούς στις Κυκλάδες σύμφωνα με την πρόγνωση της Χριστίνας Ρήγου.

Ο καιρός θα είναι αίθριος στην Αττική, με ηλιοφάνεια όλη τη μέρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-32 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 3-5 μποφόρ, με εξασθένηση το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με διαστήματα με ήλιο ενδιάμεσα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά θα σημειωθούν βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-29 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι σε νότιες διευθύνσεις στο Θερμαϊκό 2-4 μποφόρ.

Αύριο Σάββατο 10/6 η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 βαθμούς. Την Κυριακή περιμένουμε βροχές βόρεια και ανατολικά της χώρας και στην Αθήνα το μεσημέρι.

Καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Αλλάζει το Σαββατοκύριακο το σκηνικό του καιρού με επικίνδυνες καταιγίδες, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και απώλεια ζωών, όπως αναφέρει στην πρόβλεψή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως λέει με τις ασταθείς αέριες μάζες να μη λένε να απομακρυνθούν από τη χώρα μας, αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες αρκετές ημέρες με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικά ισχυρών και επικίνδυνων καταιγίδων. Μια νέα πυροδότηση της αστάθειας αναμένεται το Σαββατοκύριακο αλλά και στις αρχές της άλλης εβδομάδας, προκαλώντας ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες σε πολλές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού, αλλά και του δυτικού και βόρειου Αιγαίου.

Οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλώνονται στον ηπειρωτικό κορμό κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, ενώ μέσα στη νύχτα αλλά και κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών θα επηρεάζουν θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος αυτό συμβαίνει διότι μέσα στην ημέρα η ξηρά αποθηκεύει μεγάλα ποσά θερμότητας ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί οι θαλάσσιες εκτάσεις εμφανίζονται πιο θερμές με αποτέλεσμα τα φαινόμενα αυτά αστάθειας να μετατοπίζονται προς τα εκεί διότι για να δημιουργηθούν και να συντηρηθούν στην εποχή την οποία βρισκόμαστε χρειάζονται αυτή τη θερμότητα σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο αέρα στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

«Καταιγίδες επικίνδυνες ακόμη και για την ανθρώπινη ζωή»

Σύμφωνα με την πρόγνωσή του τα φαινόμενα αστάθειας μπορεί χρονικά να μην έχουν μεγάλη διάρκεια, «σε τοπικό επίπεδο όμως μπορεί να προκαλέσουν πολλά και σημαντικά προβλήματα ακόμη και απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αυτό οφείλεται στην εκδήλωση των κεραυνών οι οποίοι εξαιτίας της έντονης αστάθειας εμφανίζουν μεγάλη ισχύ αλλά και συχνότητα».

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης συμβουλεύει να μην είμαστε κοντά στη θάλασσα και τις ακτές και να απομακρυνόμαστε από υψηλά σημεία, αναζητώντας προστατευμένες περιοχές. Προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν και από το χαλάζι όπως και από τον μεγάλο όγκο νερού.

Ακολουθούν ενδεικτικοί χάρτες βροχόπτωσης, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις. Από τις καταιγίδες πολύ πιθανόν να επηρεαστούν τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη.

Πηγή: tovima.gr