Για την επιτακτική ανάγκη νέων επενδύσεων για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική οικονομίας μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, κατά το συνέδριο του Economist, επικροτώντας την ιεράρχηση των υποδομών και του περιβάλλοντος στις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα, τόνισε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, απαιτείται πέρα από τη σωστή στόχευση και ταχύτητα στην υλοποίηση, ξεπερνώντας τις μεγάλες παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας.

«Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι υποδομές και το περιβάλλον θα είναι από τους τομείς προτεραιότητας για τη διοχέτευση των κεφαλαίων, είναι θετική εξέλιξη. Υπάρχει μια καταρχήν κατανόηση και στρατηγική σχετικά με το πού πρέπει να διοχετευθεί ένα σοβαρό μέρος των κεφαλαίων ώστε να παραχθεί άμεσα αξία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε εισαγωγικά, η συζήτηση γύρω από τις επενδύσεις στην Ελλάδα γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, ενώ όμως όλοι συμφωνούν ως προς την αναγκαιότητά τους, τελικά η πρόοδος που επιτυγχάνεται είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τις ανάγκες και αυτό συμβαίνει διαχρονικά τα τελευταία 20 χρόνια.

Αναφερόμενος ο κ. Καλλιτσάντσης στις συνέπειες της πανδημίας, είπε ότι ήρθε σε μία φάση που η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να αναπνέει ξανά και να αφήνει πίσω της τις σκοτεινές ημέρες της 10ετούς οικονομικής κρίσης. «Αν και σε επίπεδο δημόσιας υγείας, η κατάσταση φαίνεται ελεγχόμενη, η οικονομία πληρώνει βαρύ τίμημα και δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη δει τις επιπτώσεις της σε όλο τους το μέγεθος» σημείωσε.

Εξαίροντας την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει μια «εξαιρετικά δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και τη διάσωση της οικονομία», τόνισε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να επιδοτεί επ’ άπειρον εργαζόμενους και επιχειρήσεις. «Είναι απαραίτητο η ίδια η οικονομία να λειτουργήσει και να παραγάγει αξία αντισταθμίζοντας το πλήγμα της πανδημίας» είπε.

Όσον αφορά το πακέτο των συνολικά 72 δισ. ευρώ για την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, ο επικεφαλής του κατασκευαστικού ομίλου τόνισε ότι «η ορθή στόχευση είναι μεν πολύ σημαντική αλλά δεν φτάνει, χρειάζεται και ταχύτητα υλοποίησης». Μάλιστα, επισήμανε ότι ήταν μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης η εξασφάλιση ενός μεγάλου μέρους των κεφαλαίων του Ταμείου-σημαντικότερου αυτού που αναλογούσε στη χώρα.

«Η Πολιτεία πρέπει να μετουσιώσει αυτή την ευκαιρία σε πράξη» είπε ο κ. Καλλιτσάντσης, υπογραμμίζοντας ότι οι μεγάλες παθογένειες που θέτουν εμπόδια στην υλοποίηση των επενδύσεων εξακολουθούν να υπάρχουν. «Η απονομή δικαιοσύνης είναι μία από αυτές. Πρέπει άμεσα να συνταχθεί ένας οδικός χάρτης με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα ώστε και τα Δικαστήρια να αποσυμφορηθούν και να μην δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις στις υποθέσεις που ανακύπτουν».

Προσδιορίζοντας μια ακόμη σοβαρή παθογένεια, εστίασε στους χρόνους αδειοδότησης και τη γενικότερη απόκριση των δημοσίων υπηρεσιών. «Μπορεί το εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο να προβλέπει συγκεκριμένους χρόνους, αλλά αυτοί δεν τηρούνται σχεδόν ποτέ. Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις δύσκολες ή περίπλοκες που όντως είναι προβληματικές και δικαιολογούν καθυστερήσεις, αλλά είναι μειοψηφία» ανέφερε.

«Κατ’ εμέ, σημείο κλειδί για την ύπαρξη αναίτιων και άσκοπων καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν θεσπίζει αποζημιωτικές ρήτρες εις βάρος της Διοίκησης για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έκδοση διοικητικών πράξεων» τόνισε ο κ. Καλλιτσάντσης. Πρόκειται ουσιαστικά για την έκδοση διαφόρων επιπέδων αδειών, που αποτελούν και βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης.

«Η ύπαρξη αστικής ευθύνης πιστεύω ότι θα ήταν καταλυτική για την εξομάλυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών και την τήρηση των χρόνων που ορίζει ο νόμος. Σήμερα, εάν η υπηρεσία ξεπεράσει τους χρόνους, και επί 10 ακόμα, δεν συμβαίνει τίποτα. Αν μπεις σε μια τακτική δικαστική διαδικασία θα πάρει πάνω από 20 χρόνια» εξήγησε, τονίζοντας ότι σε αυτό το πεδίο χτίζεται η εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας, διεθνούς και εγχώριας.

Όμως, κατά τον επικεφαλής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου έχει κλονιστεί. «Για τη γρήγορη οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης, χρειάζεται ούτως ή άλλως κάποιος χρόνος που σήμερα δεν υπάρχει. Τα 72 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να συμβασιοποιηθούν μέσα σε 3 χρόνια, ο άθλος είναι τεράστιος. Αν σε αυτά προστεθούν και οι όποιες δικαστικές προσφυγές η επίτευξη αυτών των χρόνων αποτελεί ένα θαύμα» επισήμανε.

Κλείνοντας ο κ. Καλλιτσάντσης επισήμανε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες, είναι πρόθυμοι να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην Ελλάδα. «Είμαστε Έλληνες πολίτες και θέλουμε να στηρίξουμε την τεράστια προσπάθεια ώστε να γυρίσουμε την οικονομία».

Πηγή: tovima.gr