Την ανησυχία του για έλλειψη πυξίδας της ελληνικής διπλωματίας εξέφρασε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ενεργητική διπλωματία

Ο κ. Κατρούγκαλος κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Νίκο Δένδια επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ενώ άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν έθεσε θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας παρουσία του Γ. Μπορέλ στην Αθήνα.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν, ωστόσο ζήτησε ενεργητική διπλωματία από την κυβέρνηση με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στον Ιόνιο, η οποία όπως είπε έπρεπε να γίνει με τη υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία.

Συμμετοχή στον ευρωτουρκικό διάλογο

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου έχει ως εξής:

«Ανησυχούμε. Ανησυχούμε γιατί δεν έχει αυτή τη στιγμή πυξίδα η διπλωματία μας. Για αυτό ζητήσαμε, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Γιατί θεωρούμε ότι δεν αρκεί η απλή διπλωματία της ενημέρωσης. Δεν αρκεί να αλιεύουμε δηλώσεις συμπαράστασης από τις φιλικές χώρες προς εμάς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μας χτυπούν στον ώμο χωρίς να υπάρχει πρακτικό αντίκρισμα από την υποστήριξη αυτή.

Ήρθε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο κ. Μπορέλ , συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ούτε λέξη, όχι απλώς για κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της να στείλει πλοία εντός της υφαλοκρηπίδας μας ή να επαναλάβει την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στο Αιγαίο. Δεν ζήτησε καν το αυτονόητο, την άμεση συμμετοχή της χώρας στον ευρωτουρκικό διάλογο.

Ακόμη και εκεί που μας ενδιαφέρει άμεσα, όπως το προσφυγικό και είμαστε αποκλεισμένοι. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ευκαιρία στην γερμανική προεδρία, οι ελληνοτουρκικές διαφορές να γίνουν ευρωτουρκικές. Και οι κόκκινες γραμμές μας, κόκκινες γραμμές της Ευρώπης.

Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο

Ενημερώθηκα αναλυτικά από τον κ. Υπουργό και ανταλλάξαμε απόψεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη διαπραγμάτευση. Ξέρουμε ότι και η Αίγυπτος έχει τα δικά της συμφέροντα. Το θέμα δεν είναι τι κάνει η Αίγυπτος. Είναι τι κάνουμε εμείς. Και εδώ, κατά τη γνώμη μας, λείπει η ενεργητική διπλωματία. Γιατί δεν επεκτείναμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας στο Ιόνιο; Πριν έπρεπε να γίνει από την υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία έπρεπε να γίνει αυτό, αλλά ας το κάναμε έστω μετά. Ένα πρώτο βήμα που θα προωθήσει τα εθνικά μας συμφέροντα και σε άλλα σημεία. Και στη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και αλλού.

Εμείς είμαστε πατριωτική δύναμη. Δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό κανενός. Ούτε θα επαναλάβουμε εναντίον της κυβέρνησης τις κατηγορίες περί προδοσίας, την οποία είχε απευθύνει σε βάρος μας η Νέα Δημοκρατία. Και όχι μόνο για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρέπει όμως η διπλωματία μας να ξαναβρεί το νήμα της ενεργητικής πολιτικής και της στρατηγικής με πυξίδα, που είχε τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ανησυχούμε πολύ».

Πηγή: tovima.gr