Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής μετά την ηχηρή διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Η αποχή του από την ψηφοφορία, κυρίως δε η στάση του να πάει ριζικά κόντρα στη γραμμή του κόμματος έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στο Κίνημα Αλλαγής. Το κλίμα είναι πολύ βαρύ και σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr συγκαλείται την Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Δεν τίθεται θέμα κυρώσεων, το ζήτημα είναι πολιτικό», λένε στο in.gr πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Το γυαλί έχει ραγίσει μεταξύ των δύο πλευρών και κανείς πλέον δεν είναι σίγουρος για το τι θα μπορούσε να σημαίνει η αποχή των κ. Παπανδρέου και Καστανίδη ως προς την τύχη τους στο ΚΙΝΑΛ.

Το τι σημαίνει αυτό θα πρέπει να περιμένουμε αύριο τις αποφάσεις. Αν και δεν φαίνεται προς το παρόν διαγραφή των δύο βουλευτών που απείχαν από την ψηφοφορία, το ρήγμα είναι βαθύ και δύσκολα μπορεί να γεφυρωθεί.

Ετσι, δημιουργείται πλέον ένας σοβαρός διχασμός μέσα στο ΚΙΝΑΛ που μπορεί να δρομολογήσει άλλες εξελίξεις με πολλούς να λένε ότι θα μπορούσε να επανενεργοποιηθεί το ΚΙΔΗΣΟ.

Εκτός γραμμής

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι, από το βήμα της Βουλής και σε μια σπάνια εμφάνισή του, ο πρώην πρωθυπουργός αντιτάχθηκε σθεναρά στο νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις, παρ’ ότι η γραμμή του κόμματος ήταν να ψηφιστεί από όλους τους βουλευτές, μετά τις αλλαγές που είχαν γίνει.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σοβαρή διαβούλευση δεν έγινε προσθέτοντας πως «παρά την υπεύθυνη στάση του ΚΙΝΑΛ να βελτιωθεί το νομοσχέδιο στην ουσία του αυτό παραμένει αντιδημοκρατικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη κανόνων αλλά όχι περιορισμών σημειώνοντας πως «αν έπρεπε να υπάρχει ένας νόμος για τις διαδηλώσεις θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να προστατεύει το διαδηλωτή που διαδηλώνει ειρηνικά».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «το νομοσχέδιο περιορίζει ακόμα και ποινικοποιεί τις ειρηνικές διαδηλώσεις» καθώς «δίνονται υπερεξουσίες στην εκάστοτε εξουσία να απαγορεύει διαδηλώσεις».

Μάλιστα για την αστική ευθύνη του οργανωτή έκανε λόγο για «απαράδεκτη διάταξη που ενοχοποιεί την έννοια της ειρηνικής διαδήλωσης».

«Τιμωρείτε όσους διαδηλώνουν ειρηνικά. Τους κάνετε ομήρους του κάθε προβοκάτορα. Δίνετε ένα ακόμα κίνητρο στους μπαχαλάκηδες» είπε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και συμπλήρωσε πως με τον φόβο της προβοκάτσιας ποινικοποιείτε και αποτρέπετε έναν ειρηνικό διοργανωτή να οργανώσει μια διαδήλωση».

Πηγή: tovima.gr