Μια άλλη τάση που διαπιστώνεται εφέτος είναι η μετατόπιση μιας μερίδας των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων προς τα Επαγγελματικά Λύκεια, το μεγάλο κοινό των οποίων εξακολουθεί να απευθύνεται στις Σχολές Μαθητείας ή σε άλλους δρόμους εκτός των ΑΕΙ.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν εφέτος στις 2 Ιουνίου για την κατηγορία των Γενικών Λυκείων (μία ημέρα νωρίτερα, την 1η του μήνα για τα Επαγγελματικά Λύκεια), με μικροαλλαγές στον τρόπο εξέτασης πέντε μαθημάτων (Νεοελληνική  Γλώσσα  και Λογοτεχνία  Γενικής Παιδείας, Αρχαίων Ελληνικών, Μαθηματικά, Φυσική και Πληροφορική).

Για τα παραπάνω, η οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια και ψυχοπαιδαγωγός Αιμιλία Αξιωτίδου λέει ότι παραδοσιακά «στην ελληνική κοινωνία η περίοδος των πανελλαδικών εξετάσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, με έντονο στρες για τους εφήβους όπως επίσης για τους γονείς». «Ωστόσο, οι εξετάσεις είναι απλώς μια περίοδος δοκιμής αλλά όχι μια κατάσταση όπου κρίνεται όλη τους η ύπαρξη, η επιτυχία και η ευτυχία τους» αναφέρει.

«Το νέο μας σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αποτελεί έναν εξεταστικό φραγμό που λειτουργεί οριζόντια όσο συνδέεται με τη μέση πανελλαδική επίδοση όλων των υποψηφίων κάθε χρονιάς» προσθέτει ο κ. Χατζητέγας. «Ακόμα δηλαδή και αν όλοι γίνουν καλύτεροι, το ποσοστό όσων περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι σταθερό».

Να υπενθυμίσουμε δε εδώ ότι τα παραπάνω αποκάλυψαν το υποκρυπτόμενο πρόβλημα των δεκάδων τμημάτων στα περιφερειακά ΑΕΙ της χώρας που μένουν πλέον κενά.

Και μπορεί εδώ η βούληση της Πολιτείας να ήταν να θεσπίσει ένα σύστημα που θα αποτρέψει την είσοδο στα ΑΕΙ των υποψηφίων με χαμηλές βαθμολογίες (και να το πέτυχε, καθώς οι ίδιοι οι μαθητές και μαθήτριες δεν μπορούν να επηρεάσουν αντίστοιχες αποφάσεις), αλλά θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με αντίστοιχη αυστηρότητα και η ύπαρξη τμημάτων των ΑΕΙ με τέσσερις και πέντε εισακτέους, κανένα από τα οποία δεν έκλεισε τα προηγούμενα χρόνια, ούτε καν υποβαθμίστηκε.

Πηγή: tovima.gr