Δεν έχουν τέλος οι οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την κακοποίηση των παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου, παράλληλα με εκείνες που αφορούν  οικονομικά σκάνδαλα.

Οι μαρτυρίες έρχονται να προστεθούν στις υπόλοιπες, επιβεβαιώνοντας ότι ξυλοδαρμοί, σεξουαλική παρενόχληση και ακραίες τιμωρίες  ήταν μέρος της καθημερινότητας των παιδιών που φιλοξενούνταν στην οργάνωση του πατέρα Αντωνίου.

Ένα 15χρονο σήμερα κορίτσι βρέθηκε στη δομή όταν ήταν 11 ετών. Μην αντέχοντας άλλο το ξύλο και τις τιμωρίες, όπως καταγγέλλει στο MEGA, έφτασε στο σημείο να αυτοτραυματίζεται. Την ίδια ώρα, γονείς καταγγέλλουν πως επί χρόνια δεν τους επιτρέπεται να επικοινωνούν με τα παιδιά τους και απαιτούν να τα συναντήσουν σήμερα.

«Δεν έχω δει τα παιδιά μου ούτε σε φωτογραφία»

Η Κατερίνα από την Πάτρα ανέφερε στα gegonota.news πως τα παιδιά της, ηλικίας 11 και 13,5 ετών, που από τα Ιωάννινα μεταφέρθηκαν στον Βόλο, δεν τα έχει δει ούτε σε φωτογραφία τα τελευταία 5 χρόνια. Το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωναν τα παιδιά ήταν εντελώς ακατάλληλο και με εισαγγελική παραγγελία μεταφέρθηκαν στην Κιβωτό για να επιβιώσουν.

«Εγιναν λάθη, τεράστια λάθη, αλλά δεν σημαίνει πως δεν μπορώ να τα βλέπω ή να τα ακούω. Τα παιδιά μου βρίσκονται στον Βόλο και είναι το μόνο που ξέρω. Κάθε μέρα τηλεφωνώ στην δομή του Βόλου για να μιλήσω με τα παιδιά, μου λένε πως θα με καλέσουν πίσω και κανείς δεν επικοινωνεί μαζί μου. Έχω να ακούσω χρόνια τη φωνή τους», είπε η μητέρα.

Καταγγελία: Αποκόβουν τα παιδιά από τους γονείς τους

Για να έρθει σε επαφή με τα παιδιά θα πρέπει να προηγηθεί ψυχολογική προετοιμασία, αλλά κανείς δεν την ενημερώνει υπεύθυνα. Η μητέρα παραδέχεται πως τα παιδιά έχουν ξεχάσει την ύπαρξή της, αλλά δεν χρεώνει τον εαυτό της γι’ αυτό, παρά μόνο την διαχείριση που έγινε από την Κιβωτό. «Με αποκόψανε από τα παιδιά», λέει η ίδια για την Κιβωτό.

Η Αφροδίτη 40 χρονών σήμερα, ήταν πρωταγωνίστρια σε μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη Βόρειο Ελλάδα πριν 6 χρόνια. Το παιδί της μεγάλωσε στην Κιβωτό του Κολωνού και έχει μεταφερθεί στον Βόλο.

Οπως και η Κατερίνα, καταγγέλλει πως δεν της επιτρέπουν να επισκεφθεί την δομή για να συναντήσει το παιδί της, που γι΄αυτό η μητέρα του είναι ένα άγνωστο πρόσωπο.

«Ακούω για το κλουβί στο Διμήνι που βάζανε τιμωρία τα παιδιά και τρέμω μήπως είναι το δικό μου, αλλά δεν με αφήνουν να πάω, όπως δεν με άφηναν να του μιλάω στο τηλέφωνο» είπε στην ίδια πηγή.

Βία, ακραίες τιμωρίες, ασέλγεια….

Από χθες η Εισαγγελία του Βόλου διέταξε προκαταρκτική για την Κιβωτό του Βόλου με αιχμή την καταγγελία που αφορά σε ασέλγεια ενός παιδιού και σε κακοποιήσεις με χρήση βίας προς «συμμόρφωση».

Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες για τη δομή φιλοξενίας του Βόλου ήταν σοκαριστικές, καθώς οι υπεύθυνοι έφταναν για να τιμωρήσουν κάποια παιδιά να τα κλειδώνουν σε ένα κλουβί χωρίς φαγητό και νερό όλη την ημέρα.

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές αναφορές παιδιών που έπεσαν θύματα βίαιων συμπεριφορών από παιδαγωγούς της δομής.

Αυτοτραυματιζόταν γιατί δεν άντεχε

Ένα 15χρονο σήμερα κορίτσι βρέθηκε στη δομή όταν ήταν 11 ετών. Μην αντέχοντας άλλο το ξύλο και τις τιμωρίες, όπως καταγγέλλει στο MEGA, έφτασε στο σημείο να αυτοτραυματίζεται.

«Με είχαν πιάσει με τσιγάρο όταν ήμουν 11 χρονών. Όμως ήξερα ότι άμα συνεχίσω θα με σκότωναν. Όλοι οι παιδαγωγοί έχουν βαρέσει όλα τα παιδιά οπότε κι εγώ έχω βιώσει. Άρχισα να χαρακώνομαι. Ένιωσα ότι με βοηθάει να ξεχνιέμαι από όλα αυτά που υπάρχουν γύρω μου… Με όλο αυτό που ζω εκεί μέσα», δήλωσε η 15χρονη.

Όπως λέει η 15χρονη, βρήκε τελικά το θάρρος να απευθυνθεί στον πατέρα Αντώνιο για να μιλήσει για το ξύλο που έτρωγαν από τους παιδαγωγούς.

«Του έχω μιλήσει άπειρες φορές αλλά μου λέει “δεν βάζω τους κανόνες. Τους βάζει το κράτος. Κι όποιους δεν τους ακολουθεί και λέει έξω πράγματα, θα φεύγει”».

Το περιβόητο κλουβί

Η μαρτυρία του 8χρονου παιδιού, που οι υπεύθυνοι της δομής του Βόλου κλείδωναν σε κλουβί, σοκάρει.

«Με έχουν βάλει (στο κλουβί). Με είχε βάλει η κυρία (…). Μου είχαν πει ότι η συμπεριφορά σου είναι για κλουβί. Επειδή… Δεν θυμάμαι για ποιο λόγο. Είχα μπει πολύ ώρα και μου φώναζε η κυρία και έλεγα… Και ήρθε ο αδελφός μου, μου άνοιξε και μου είπε: «τρέχα». Έτρεχα, έτρεχα, κρύφτηκα και μετά που με άφησε και μετά με ψάχνανε όλοι και δεν με βρήκε κανείς. Και μετά πήγα εγώ. Με έβγαλε ο αδελφός μου».

Όπως λέει το μικρό παιδί, οι ξυλοδαρμοί ήταν καθημερινό φαινόμενο.

«Εμένα αυτή η κυρία (…) με είχε πάρει από το πόδι και με είχε ρίξει κάτω, από το πάνω κρεβάτι και χτύπησα το κεφάλι μου. Όχι αυστηρή, κακιά. Χτυπούσε. Με έχει χτυπήσει. Με γρατζουνούσε στην πλάτη, με είχε χαστουκίσει. Το βράδυ δεν κοιμόμουν, μίλαγα και μετά με γρατζουνούσαν. Της έλεγα: «πονάω, σταμάτα, σταμάτα, πονάω». Αυτή ούτε χαμπάρι. Μου έλεγε: «σταμάτα, σταμάτα». Τον γρατζούναγε (τον αδελφό μου) και αυτόν και τον χτυπούσε, μπουνιές στο πρόσωπο».

Τα περίεργα τηλεφωνήματα στη μητέρα

Μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπη Live News η μητέρα του 8χρονου παιδιού, η οποία είχε μηνύσει δύο φορές την Κιβωτό για κακοποίηση, κατήγγειλε μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης δέχθηκε περίεργα τηλεφωνήματα.

Ενας 16χρονος, πρώην φιλοξενούμενος στην Κιβωτό, καταγγέλλει ότι δεν τον άφηναν να πάει σχολείο. «Θυμάμαι όταν ήμουν απομόνωση και δεν με άφηναν να πάω σχολείο. Ήμουν έξω από την πόρτα και πηγαίνοντας για τα ζώα η αδελφή μου με χαιρετούσε. Εκείνο το διάστημα για ένα μικρό χρονικό διάστημα δεν με άφησαν να πάω σχολείο. Δεν ήταν πολύ γιατί γενικά τα παιδιά τα παιδιά που είχαν καλούς βαθμούς δεν μας σταματούσαν».

«Ήταν πάρα πολύ τρομαγμένο το παιδί, φοβισμένο και πολύ βρώμικο»

Ακόμη μία γυναίκα καταγγέλλει τις συνθήκες που επικρατούσαν στη δομή στον Κολωνό όπου φιλοξενούνταν η 13χρονη ανιψιά της για ενάμιση περίπου χρόνο.

Όπως αναφέρει, στο Open, η επικοινωνία με το παιδί ήταν πολύ δύσκολη, δεν υπήρχε ψυχολόγος για το παρακολουθεί  και πολλές φορές ακύρωναν και στην ίδια και στον πατέρα τις επισκέψεις, ενώ είχαν κανονίσει να έρθουν στην Αθήνα από την επαρχία. Ακόμα, καταγγέλλει πως τις φορές που είχε δει το κοριτσάκι, ήταν παραμελημένο, με ψείρες στα μαλλιά του, βρώμικο και του φορούσαν άλλα ρούχα από αυτά που είχε προσφέρει η οικογένεια ως δώρο.

«Δεν υπήρχε ψυχολόγος μέσα στην Κιβωτό για να δει το παιδί πώς ήταν, πλήρωσα για να μπει η ψυχολόγος και είπε τα ίδια που έβλεπα και εγώ στο παιδί στο πρώτο ραντεβού και κατάλαβε ότι το παιδί ήταν τρομαγμένο, λυπημένο και φοβισμένο».

Σε ερώτηση εάν ακύρωναν τα ραντεβού για συνάντηση με το παιδί και δεν επέτρεπαν τον πατέρα να το δει, η κυρία Κατερίνα απαντά: «Ναι. Και σε εμάς και στον πατέρα ακύρωναν. Βάζαμε εισιτήρια από την επαρχία για να πάμε εκεί και όταν πηγαίναμε εκεί μας έπαιρναν τηλέφωνο και έλεγαν «συγγνώμη αλλά δεν μπορείτε να έρθετε, διότι έχουμε μια άλλη δραστηριότητα να κάνουμε τώρα»».

Και συνεχίζει: «Ήταν πάρα πολύ τρομαγμένο το παιδί, φοβισμένο και πολύ βρώμικο. Αυτό μου έκανε φοβερή εντύπωση. Είχε ψείρες στο κεφάλι του, τα παπούτσια του ήταν μέσα στη βρώμα και οι κάλτσες του, φορούσε ρούχα τα οποία δεν ήταν δικά μας, αυτά  που είχαμε αγοράσει στο παιδί, δώρα και τέτοια. Ήταν ρούχα που δεν ξέρω πού τα βρήκαν, δεν ήταν δικά του».

Όπως σημειώνει η ίδια, έχει απευθυνθεί στον Συνήγορο του Πολίτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr