«Η ανακοίνωση από την Τουρκία, μιας νέας NAVTEX, για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα», τονίζει, η Ναμπίλα Μασραλί, Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μιλώντας για την ανάγκη να δεσμευτεί η Άγκυρα ως προς την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Ωστόσο, η κ. Μασραλί, αποφεύγει να πάρει θέση υπέρ της χώρας μας, ενώ παροτρύνει την Τουρκία, να προσφύγει, «αν είναι απαραίτητο», στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το sigmalive.com, κληθείσα από το ΚΥΠΕ, να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελόριζου, απάντησε : «Η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας, πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και ως προς την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη», καταλήγει.

Πηγή: tovima.gr