Χωρίς τη λήψη συγκεκριμένης απόφασης έληξε και η δεύτερη συνάντηση της Κομισιόν για την επιδημία Covid-19 στην Κίνα, αν και η πλειοψηφία των χωρών-μελών τάχθηκε υπέρ των ελέγχων στους ταξιδιώτες.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Οι συμβουλές της Κομισιόν προς τους ταξιδιώτες της ΕΕ με προορισμό την Κίνα

Οι συνομιλίες της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων, του ΠΟΥ και ανεξάρτητοι ειδικοί, θα συνεχιστούν την Τετάρτη στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων IPCR, ανέφερε η Κομισιόν. Ο πρώτος γύρος συνομιλιών ολοκληρώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου χωρίς ανακοινώσεις.

Όπως ανέφερε μέσω Twitter η εκπρόσωπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, στη συνάντηση της Τρίτης υπήρξε «σύγκλιση» όσον αναφορά τα προαναχωρησιακά τεστ Covid για όσους ταξιδεύουν από Κίνα προς ΕΕ.

Συμφωνία υπήρξε επίσης για ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του κοροναϊού στην Ευρώπη και αύξηση των ελέγχων στα αστικά λύματα, συμπεριλαμβανομένων των λυμάτων βασικών αεροδρομίων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι ο έλεγχος των επιβατών δεν θα είχε νόημα σε αυτή τη φάση, καθώς τα στελέχη του κοροναϊού που κυκλοφορούν στην Κίνα υπάρχουν ήδη και στην Ευρώπη.

Ωστόσο η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία εφαρμόζουν ήδη ταξιδιωτικούς ελέγχους, και καλούν την ΕΕ να εφαρμόσει το μέτρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε επιστολή της προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ στις 29 Δεκεμβρίου, η επίτροπος Κυριακίδου ζήτησε «υψηλή επαγρύπνηση» για τυχόν εισαγωγή νέων στελεχών του ιού, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώνει η Κίνα είναι ανεπαρκή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr