Νέα συνάντηση για να αποφασιστεί αν απαιτούνται ταξιδιωτικά μέτρα λόγω της εκρηκτικής επιδημίας Covid-19 στην Κίνα προγραμματίζουν για την Τετάρτη αξιωματούχοι της ΕΕ, μετά τις συνομιλίες των προηγούμενων ημερών που δεν κατέληξαν σε αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης: Μαγιορκίνης: Καθησυχαστικός για την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα

Το ενδεχόμενο υποχρεωτικών τεστ στους επιβάτες από Κίνα δείχνει πάντως να πλησιάζει.

Στην προηγούμενη σύσκεψη στις 29 Δεκεμβρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε online με τη συμμετοχή 100 εκπροσώπων των χωρών-μελών, υγειονομικών υπηρεσιών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξετάστηκε το εάν πρέπει να ληφθούν μέτρα ενόψει του ανοίγματος των κινεζικών συνόρων στις 8 Ιανουαρίου.

Η Ιταλία κάλεσε την ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμά της

Η Ιταλία κάλεσε την ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να υποβάλλει σε υποχρεωτικές εξετάσεις τους ταξιδιώτες από Κίνα, τελικά όμως το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Είχε προηγηθεί γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σύμφωνα με τον οποίο ο έλεγχος των ταξιδιωτών δεν θα είχε νόημα σε αυτή τη φάση, καθώς τα στελέχη του κοροναϊού που κυκλοφορούν στην Κίνα υπάρχουν ήδη και στην Ευρώπη.

Ωστόσο το ενδεχόμενο υποχρεωτικών τεστ Covid-19 δείχνει να επανέρχεται καθώς η Ισπανία και η Γαλλία τάσσονται πλέον υπέρ.

Οι επιβάτες που φτάνουν στην Ισπανία από Κίνα ήδη υποχρεούνται να επιδείξουν αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού.

Η Γαλλία ζητά αρνητικό τεστ το προηγούμενο 48ωρο και πλέον καλεί την ΕΕ να εφαρμόζει το μέτρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Yψηλή επαγρύπνηση»

Σε επιστολή της προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ στις 29 Δεκεμβρίου, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ζήτησε «υψηλή επαγρύπνηση» για τυχόν εισαγωγή νέων στελεχών του ιού, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώνει η Κίνα είναι ανεπαρκή.

Η επιστολή της Κυριακίδου συνέστησε στις χώρες-μέλη να αξιολογήσουν ως «άμεσο μέτρο» τις πρακτικές γονιδιωματικής επιτήρησης και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσής τους αν οι έλεγχοι έχουν μειωθεί.

Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσουν ή να αρχίσουν τους ελέγχους σε αστικά λύματα, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, και να ενισχύσουν τη γονιδιωματική επιτήρηση του ιού αν οι έλεγχοι έχουν περιοριστεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr