Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υιοθετήσει το κινεζικό σύστημα για τις αερομεταφορές, το οποίο επιτρέπει τα ταξίδια μόνο σε όσους έχουν βρεθεί αρνητικοί στον πανδημικό κορωνοϊό, δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ, σε μια πρόταση που προκάλεσε την αντίδραση οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Θα πρέπει να εναρμονίσουμε τις πολιτικές και τα στάνταρτ και να καθιερώσουμε διαδικασίες fast track για να επιτρέψουμε την ομαλή ροή ανθρώπων» δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος στην τηλεδιάσκεψη της G20 που φιλοξενήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία.

Το σύστημα που πρότεινε βασίζεται σε «πιστοποιητικά υγείας βασισμένα στα αποτελέσματα τεστ νουκλεϊκών οξέων» είπε ο Σι σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Στην Κίνα, οι μετακινήσεις είναι ελεύυθερες μόνο για όσους έχουν πράσινο κωδικό QR (Πηγή: Yang Hui/GT)

Η Κίνα εφαρμόζει από τον Φεβρουάριο σύστημα που αποδίδει σε κάθε πολίτη έναν χρωματικό κώδικα ο οποίος επιτρέπει ή απαγορεύει τις μετακινήσεις εκτός οικίας ή τα αεροπορικά ταξίδια.

Το σύστημα βασίζεται σε κωδικούς QR που αναγνωρίζονται από τα κινητά τηλέφωνα και βασίζονται σε δεδομένα που συλλέγονται αυτόματα ή καταχωρούνται από τους ίδιους τους πολίτες.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από τον γίγαντα των διαδικτυακών οικονομικών υπηρεσιών Ant Financialκαι είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής Alipay της Ant Financial αλλά και μέσω του ανταγωνιστικού WeChat της εταιρείας Tencent.

«Ελπίζουμε ότι κι άλλες χώρες θα υιοθετήσουν αυτόν τον μηχανισμό» είπε ο Σι Ζινγπίνγκ.

Ωστόσο ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch, Κένεθ Ροθ, προειδοποίησε ότι η διεθνής εφαρμογή των κωδικών QR θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο κατάχρησης.

«Η αρχική ανησυχία για τη δημόσια υγεία θα μπορούσε εύκολα να γίνει Δούρειος Ίππος για ευρύτερη πολιτική παρακολούθηση» δήλωσε στο Twitter.

Στην ομιλία του στην τηλεδιάσκεψη της G20, ο Σι απηύθυνε επίσης έκκληση για επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας με την αποκατάσταση των «εφοδιαστικών αλυσίδων» και την «απελευθέρωση βασικών ιατρικών προμηθειών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr