Φυσικοθεραπευτής, που εργαζόταν σε γηροκομείο στην Ηλεία, δήλωσε ότι απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Πρόκειται για την πρώτη απόλυση εργαζόμενου στην Ελλάδα, που αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο.

Ο 27χρονος φυσιοθεραπευτής, που εργαζόταν σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων στην Ηλεία, όπως δήλωσε μιλώντας αποκλειστικά στο LIVE NEWS: «αρχές του Φεβρουαρίου, μας δόθηκε προφορική ενημέρωση, που μας έλεγαν όποιος δεν εμβολιάζεται στις 15 Φεβρουαρίου, θα απολυθεί».

Οι εμβολιασμοί στο γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης στη Γαστούνη άρχισαν στις 25 Ιανουαρίου. Δύο υπάλληλοι, ωστόσο, αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, με τον Μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανό, να προχωρά σε αυτή την απόφαση.

«Τους απολύσαμε, γιατί ενώ πήγε το κλιμάκιο να κάνει εμβόλιο, αυτοί οι δύο εργαζόμενοι είπαν ¨εμείς δεν κάνουμε». Τους δώσαμε και 15 μέρες άδεια να πάνε για εμβολιασμό ή σε γιατρό να τους δώσει χαρτί ότι δεν ενδείκνυται εμβολιασμός, αλλά οι εργαζόμενοι ήταν ανένδοτοι. «Εγώ δεν το κάνω ό,τι και να γίνει» είπαν», σημείωσε ο Μητροπολίτης.

Ο φυσιοθεραπευτής, που έχασε τη δουλειά του, εξηγεί γιατί αρνήθηκε τόσο κατηγορηματικά να κάνει το εμβόλιο.

«Θέλω να τονίσω ότι δεν είμαι αρνητής του εμβολίου, ούτε αρνητής της πανδημίας. Απλώς, φοβάμαι για τις επιπτώσεις του εμβολίου. Δεν εμπιστεύομαι ακόμα το εμβόλιο, το φοβάμαι, φοβάμαι τις επιπτώσεις που θα έχει μετέπειτα και γι’ αυτό δεν ήθελα να το κάνω».

Από την πλευρά της, η Μητρόπολη, που προφανώς δεν είναι η αρμόδια για να ενημερώσει τους πολίτες για την ασφάλεια του εμβολίου και με γνώμονα την ασφάλεια των ηλικιωμένων, έδωσε 15νθήμερη άδεια στους δύο εργαζόμενους, προκείμενου να εμβολιαστούν.

«Μετά τις 15 λοιπόν, που εγώ δεν έκανα το εμβόλιο, ήρθε και γραπτώς αυτό, ότι έχεις 15 μέρες άδεια – κανονική άδεια, όχι κάποια ειδική – ώστε να έχεις τη δυνατότητα να εμβολιαστείς, αλλιώς αν δεν εμβολιαστείς, θα απολυθείς, θα έρθει η απόλυσή σου».

Έτσι κι έγινε, επιστρέφοντας στα καθήκοντά του, παρέλαβε το χαρτί της απόλυσης του.

«Αφού πέρασαν 15 ημέρες, επέστρεψα στην εργασία μου, γιατί τελείωσε η άδειά μου και εκείνοι με ενημέρωσαν, με έγγραφο, ότι είναι η τελευταία μέρα δουλειάς και από αύριο να έρθετε να παραλάβετε την απόλυσή σας».

«Δεν είμαι αρνητής, αγαπώ τη δουλειά μου»

Όπως εξηγεί στο LIVE NEWS ο νεαρός φυσικοθεραπευτής, ουδέποτε ήθελε να θέσει σε κίνδυνο τους φιλοξενούμενους της δομής.

«Εγώ αγαπώ πολύ τη δουλειά μου και πρόσφερα όσο των δυνατόν περισσότερο με το καλύτερο των δυνατοτήτων μου, μέσα στο χώρο εκεί.

Προς Θεού, δεν ήθελα για κανέναν λόγο και δεν θέλω για κανέναν λόγο να βλάψω κανέναν ηλικιωμένο άνθρωπο τρόφιμο».

Άκυρη χαρακτηρίζει την απόλυση ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, που ανέλαβε την υπεράσπιση του εργαζόμενου.

«Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και κυρίως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η απόλυση σαν απειλητικό όπλο, προκειμένου να εξαναγκαστεί ο εργαζόμενος. Θα μπορούσε ο εργοδότης να τον απομονώσει σε μια άλλη εργασία, θα μπορούσε να του στερήσει το μισθό του, θα το δεχόταν», σημειώνει ο κ. Καρούζος

Ο δικηγόρος αναμένεται να ασκήσει αγωγή εις βάρος της Μητρόπολης, εάν δεν επαναπροσλάβει τον εντολέα του, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, απολύθηκε αδίκως.

«Το εμβόλιο στη χώρα μας δεν είναι υποχρεωτικό, συνεπώς δεν μπορεί η επίκληση του εμβολίου να συνιστά προειδοποίηση για απόλυση, ειδικά αν τίθεται εκβιαστικά και αν δεν δίνεται χρόνος σε έναν εργαζόμενο ή σε μία εργαζόμενη να το σκεφτεί», τονίζει ο κ. Καρούζος, ο οποίος αναρωτιέται τι θα γινόταν στην περίπτωση που, στη θέση του νεαρού, βρισκόταν μία έγκυος ή ένα άτομο ευπαθούς ομάδας το οποίο δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο.

«Αν είχαμε μια περίπτωση, η οποία, με συμβουλές των γιατρών, δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο, τι θα γινόταν;».

Ο συνήγορος του φυσικοθεραπευτή τόνισε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του διαφορετικά ή να τον θέσουν σε αργία, με την υπόθεση πλέον να έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Πηγή: tovima.gr