Χαριστική βολή στις τουριστικές αφίξεις έφερε η απόφαση της Βρετανίας να θέσει σε καραντίνα 14 ημερών τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από επτά ελληνικά νησιά. Δρόμο που ακολούθησε εχθές και η Ολλανδία θέτοντας 10ήμερη καραντίνα. Η απόφαση των Tui και Jet2 να ακυρώσουν ως τις 20 Σεπτεμβρίου τα τουριστικά τους πακέτα για Κρήτη, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο φαίνεται πως ήταν μονόδρομος μετά την ξαφνική απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης.

Εχθές, τα προγραμματισμένα -ως επί το πλείστον ναυλωμένα- αεροσκάφη από τη Βρετανία έφταναν άδεια, ενώ υπό τις πρότερες συνθήκες θα έφερναν στη χώρα μας επισκέπτες. Έφευγαν όμως γεμάτα με Βρετανούς που έσπευσαν να προλάβουν την προθεσμία επιστροφής πριν την επιβολή της καραντίνας. Δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, έκαναν λόγο για αγώνα δρόμου από συνολικά 60.000 Βρετανούς τουρίστες που κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά. Πάντως, ως εχθές το βράδυ, έκτακτες πτήσεις προς τη Βρετανία δεν είχαν προγραμματιστεί στους ελληνικούς αερολιμένες και οι προγραμματισμένες πτήσεις εκτελούνταν ομαλά.

Το τεράστιο πλήγμα, στη χειμαζόμενη από την πανδημία αεροπορική αγορά της χώρας, που με τις προ-κορωνοϊού προβλέψεις θα κατέγραφε απανωτά ρεκόρ το 2020, φαίνεται από τα στοιχεία των αφίξεων. Για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, οι Βρετανοί τουρίστες στέφθηκαν τον Αύγουστο… πρωταθλητές, με 315.840 αφίξεις. Ακολούθησαν οι Γερμανοί με 205.959 αφίξεις, ενώ οι Ολλανδοί ήρθαν στην 5η θέση με 52.299 αφίξεις.

Βουτιά του τουρισμού τον Αύγουστο

Τα στατιστικά στοιχεία του Αυγούστου, όπως δημοσιεύθηκαν από τη Fraport Greece, καταδεικνύουν την τεράστια πτώση που σημείωσε ο ελληνικός τουρισμός. Ο άλλοτε πιο… καλοκαιρινός μήνας της σεζόν, ο Αύγουστος, έκλεισε για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας στο -55,5% ως προς την επιβατική κίνηση σε σχέση με το 2019. Από τους 5.483.489 επιβάτες του 2019, εφέτος έπεσαν στους 2.442.679 επιβάτες, με τις διεθνείς αφίξεις να σημειώνουν πτώση 56,7% και οι εσωτερικές 48,3%.

Η συρρίκνωση της επιβατικής κίνησης στο οκτάμηνο του 2020 έφτασε το 74,5%, οπότε διακινήθηκαν στους 14 αερολιμένες μόλις 5.533.073 επιβάτες, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 είχαν διακινηθεί 21.730.163 επιβάτες.

Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις, τις οποίες ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε «ατυχείς» καθώς δεν δικαιολογούνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, και η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Easyjet ακυρώνει πτήσεις από/προς την Ελλάδα, μειώνοντας τις διαθέσιμες θέσεις της κάτω από το 40% όσων είχε ανακοινώσει πριν τους νέους περιορισμούς. Μέχρι στιγμής, η Ryanair δεν έχει προχωρήσει σε αλλαγές στο πτητικό της πρόγραμμα.

Πηγή: tovima.gr