Ερευνα που δημοσιεύθηκε στο ενημερωτικό δελτίο Public της πλατφόρμας Substack αναφέρει ότι τρεις επιστήμονες που μελετούσαν νέους κορωνοϊούς στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν από την Covid – 19.

H New York Post μάλιστα αναφέρει τα ονόματα των τριών αυτών επιστημόνων. Πρόκειται για τους Μπεν Χου, Πινγκ Γιου και Γιαν Ζου. Και οι τρεις επιστήμονες – ερευνητές νόσησαν το φθινόπωρο του 2019.

Διεξήγαγαν πειράματα που στόχευαν στην αύξηση της μολυσματικότητας και την ενίσχυση των παθογόνων οργανισμών, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους τους.

REUTERS/Stringer/File Photo

Το 2019,  ο Μπεν Χου και ο Πινγκ Γιου, συνέγραψαν μια μελέτη σχετικά με τη γενετική προέλευση ενός κορωνοϊού που σχετίζεται με τον SARS και προσβάλλει νυχτερίδες σε όλη την Κίνα.

Η γυναίκα νυχτερίδα της Κίνας

Ο Χου μάλιστα, λέγεται ότι μαθήτευσε δίπλα στη διακεκριμένη ιολόγο Σι Ζενγκλί, η οποία είναι γνωστή ως «η γυναίκα νυχτερίδα της Κίνας» λόγω της πολυετούς έρευνάς της σχετικά με τους κορωνοϊούς τύπου SARS που προέρχονται από νυχτερίδες.

«Ο Μπεν Χου είναι ουσιαστικά ο συνεχιστής της Σι Ζενγκλί», δήλωσε στο Public η Αλίνα Τσαν, μοριακή βιολόγος στο Broad Institute του MIT και του Harvard. «Ήταν ο καλύτερος μαθητής της. Κατασκεύαζε χιμαιρικούς ιούς τύπου SARS και τους δοκίμαζε σε ποντίκια. Αν έπρεπε να μαντέψω ποιος θα αναλάμβανε αυτή την επικίνδυνη έρευνα με ιούς και θα κινδύνευε περισσότερο να μολυνθεί κατά λάθος, θα έλεγα ότι ήταν αυτός».

Ερευνες στο εργαστήριο χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό

Ένα βίντεο του 2017 που προβλήθηκε από την κινεζική κρατική τηλεόραση φέρεται να δείχνει τον Χου να παρακολουθεί έναν εργαζόμενο στο εργαστήριο να χειρίζεται δείγματα, ενώ κανένας από τους δύο δεν φοράει προστατευτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Public.

Η Τσαν πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ιολογίας του Γουχάν διεξήγαγαν την έρευνά τους σε εργαστήριο επιπέδου βιοασφάλειας BSL-2 «όταν πλέον γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι ικανός να διαφύγει ακόμη και από ένα εργαστήριο επιπέδου βιοασφαλείας BSL-3 και να μολύνει πλήρως εμβολιασμένους νεαρούς εργαστηριακούς εργαζόμενους».

Η διαρροή από το εργαστήριο του Χουάν

Οι νέες λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν περίπου τέσσερις μήνες αφότου ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι η υπηρεσία του πιστεύει πως ο ιός που προκάλεσε την πανδημία COVID-19 που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, πιθανότατα προήλθε από διαρροή σε κινεζικό εργαστήριο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει προηγουμένως αναφερθεί επίσημα στη θεωρία πως η πανδημία του COVID-19 μπορεί να προήλθε από διαρροή σε εργαστήριο.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει λόγους να πιστεύει πως αρκετοί ερευνητές μέσα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, πριν από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που συνάδουν τόσο με τον COVID-19 όσο και με κοινές εποχικές ασθένειες», ανέφερε το υπουργείο σε ένα πλέον αρχειοθετημένο ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021.

Τι υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

Το υπουργείο Ενέργειας, στα τέλη Φεβρουαρίου, αποφάνθηκε με «χαμηλό βαθμό βεβαιότητας» ότι ο ιός που ευθύνεται για την πανδημία προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.

Ο Ντέιβιντ Άσερ, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος ηγήθηκε μιας ομάδας εργασίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προέλευση του ιού δήλωσε σε σεμινάριο του Ινστιτούτου Hudson τον Μάρτιο του 2021 ότι αμφιβάλλει πως οι ερευνητές του εργαστηρίου νόσησαν με γρίπη.

«Αμφιβάλλω πολύ ότι τρεις άνθρωποι που εργάζονταν πάνω σε κορωνοϊούς σε ιδιαίτερα προστατευμένες συνθήκες σε ένα εργαστήριο επιπέδου βιοασφαλείας 3 θα αρρώστησαν όλοι από γρίπη, όλοι την ίδια εβδομάδα, και αυτό δεν είχε καμία σχέση με τον κορωνοϊό», είπε ο Άσερ.

Αρνείται η Κίνα

Πάντως, η δρ Ζενγκλί έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι η έρευνα της ίδιας ή των φοιτητών της προκάλεσε την καταστροφική πανδημία λόγω διαρροής στο εργαστήριο. Χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι πολλοί συνάδελφοί της είχαν αρρωστήσει με παρόμοια συμπτώματα με αυτά του COVID-19 πριν από την εμφάνιση της επιδημίας.

Η Κίνα έχει επίσης αρνηθεί τη θεωρία της διαρροής και έχει κατηγορήσει το FBI ότι πολιτικοποιεί το θέμα.

Πηγή: tovima.gr