Εξαιρετικά σοβαρή χαρακτηρίζουν οι αρχές την κατάσταση της πανδημίας στο Πεκίνο, δεδομένου ότι μέσα σε πέντε μέρες μετράνε περισσότερα από 100 κρούσματα κορωνοϊού.

«Η επιδημική κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι εξαιρετικά σοβαρή», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της πόλη του Πεκίνου Χου Χετζιάν. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να πάρουμε αυστηρά μέτρα για να σταματήσουμε τη μετάδοση του Covid-19».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της δημαρχίας της κινεζικής πρωτεύουσας «έχει ξεκινήσει μια κούρσα ενάντια στον χρόνο».

Η κρατική εφημερίδα αναφέρει ότι ο ιός ξεκίνησε από επιφάνειες κοπής που χρησιμοποιούνται για εισαγόμενο σολομό στην αγορά τροφίμων Σινφάντι.

Σύμφωνα με τον Guardian ολόκληρες περιοχές της κινεζικής πρωτεύουσας περιφράχθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και δημιουργήθηκαν σημεία ελεγχόμενης εισόδου σε συγκροτήματα κατοικιών, ενώ πολίτες υψηλού κινδύνου, όπως οι συγγενείς ατόμων που διαγνώστηκαν θετικά στον κοροναϊό απαγορεύεται να φύγουν από την πόλη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γουχάν, Γιανγκ Ζανκιού, γίνεται από ένα πιο επιθετικό στέλεχος του ιού σε σχέση με εκείνον που έπληξε τη Γουχάν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, περισσότερες από 20 γειτονιές του Πεκίνου έχουν χαρακτηριστεί μεσαίου κινδύνου και οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σφράγισαν κατοικίες και έχουν παραδώσει τρόφιμα και φάρμακα στους πολίτες που θα μείνουν σε καραντίνα.

Περισσότεροι από 8.000 εργάτες από την αγορά έχουν υποβληθεί σε τεστ και μεταφέρονται σε κεντρικές εγκαταστάσεις καραντίνας, ενώ σε άλλες αγορές του Πεκίνου και σε περισσότερα από 30.000 εστιατόρια έχουν γίνει απολυμάνσεις.

Από την αρχή της βδομάδας μπήκε «λουκέτο» σε όλα τα κέντρα άθλησης ενώ οι προπονητές και οι παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Γκουοάν της Σούπερ Λιγκ του Πεκίνου, υπεβλήθησαν σε τεστ επειδή το γήπεδο προπόνησης βρίσκεται στην ίδια περιφέρεια με την πηγή του νέου κύματος της πανδημίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Την ώρα που η αναζωπύρωση της επιδημίας εγείρει ανησυχίες για ένα “δεύτερο κύμα” της covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι παρακολουθεί “πολύ στενά” την κατάσταση στο Πεκίνο και έκανε λόγο για το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον ειδικών τις επόμενες ημέρες.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα το πρωί 27 νέα κρούσματα της covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας σε 106 τον συνολικό αριθμό των νέων μολύνσεων που καταγράφηκαν στην πόλη τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Η αναζωπύρωση αυτή της επιδημίας του νέου κοροναϊού ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από το τεράστιο παζάρι τροφίμων Σινφάντι, αγορά χονδρικής στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πεκίνου όπου χιλιάδες τόνοι λαχανικών, φρούτων και κρέατος αλλάζουν χέρια καθημερινά.

Πηγή: tovima.gr