Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κοροναϊό εγχώριων και εισαγόμενων και αύξηση νοσηλειών, που σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μείγμα».

Σταθερά σε διψήφιο αριθμό εξακολουθούν να κινούνται τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι τώρα αρχίζουν να φαίνονται οι συνέπειες των φαινομένων συνωστισμού των προηγούμενων εβδομάδων.

Την ίδια ώρα και παγκοσμίως η κατάσταση είναι ανησυχητική: τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 14.000.000 εκατομμύρια και μάλιστα χρειάστηκαν μόλις τέσσερις ημέρες για να καταγραφούν ένα εκατομμύριο κρούσματα. Την Παρασκευή, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ημερήσια αύξηση-ρεκόρ των κρουσμάτων, καθώς σε 24 ώρες υπήρξαν 237.743 νέες μολύνσεις Covid-19.

Πίσω στα εγχώρια, βλέποντας ότι η διασπορά του ιού στη χώρα αυξάνεται, η κυβέρνηση λαμβάνει νέα μέτρα για να προλάβει τα χειρότερα. Έτσι, από σήμερα η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα επανέρχεται η ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, κάθε Τρίτη στις 18:00.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για τα «ορφανά» κρούσματα και την αύξησή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική και Θεσσαλονίκη). Παράλληλα, συνιστούν εκτεταμένη χρήση μάσκας.

Μάσκες παντού εκτός από το κολύμπι

«Οι μάσκες πρέπει να είναι υποχρεωτικές τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους εκτός από το κολύμπι για να καταπολεμηθεί ο κοροναϊός», ανέφερε ανέφερε, μιλώντας στο OPEN TV, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Η ίδια, μάλιστα, επιμένει ότι η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. «Δεν μιλάμε, πλέον, για ατομική ευθύνη. Μιλάμε για συλλογική ευθύνη. Είμαστε υπεύθυνοι για όλους τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες και γενικότερα όλους».

Η κυρία Λινού είναι κατηγορηματική ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε τον κοροναϊό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Στο ερώτημα, μάλιστα, γιατί αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ, η κυρία Λινού δίνει τη δική της απάντηση: «Η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους είναι απαραίτητη. Η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και ειδικά στα σούπερ μάρκετ είναι απαραίτητη γιατί εκεί οι χώροι κλιματίζονται. Εχει διαπιστωθεί ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από τον αέρα. Στα σούπερ μάρκετ δεν μπορεί να μπαίνει φυσικός αέρας. Αυτό ισχύει και με όλους τους κλειστούς χώρους και γι’ αυτό ζητούμε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού».

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας αναφέρθηκε και στην προσωπίδα που φορούν αρκετοί, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή δεν προστατεύει. «Η μάσκα δεν πρέπει να φοριέται από παιδιά κάτω των 2 ετών. Δεν πρέπει να φοριέται από ανθρώπους με ψυχική ή νοητική αναπηρία».

«Να κερδίσουμε όλες τις μάχες και να προσπαθήσουμε να μείνουμε το καλοκαίρι με λίγους ανθρώπους», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Προβληματισμός για τα ορφανά κρούσματα

Απευθύνουν έκκληση για το αυτονόητο προκειμένου να μείνουμε ασφαλείς. Να «πατήσουμε φρένο» στις συναθροίσεις και να εντείνουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Οι επιστήμονες προτείνουν εκτεταμένη χρήση μάσκας και συνεχής ενημέρωση των πολιτών, καθώς διαπιστώνουν ότι ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Είμαστε στο σημείο όπου έχει αρχίσει η μεγάλη ανησυχία για τα εγχώρια «ορφανά» κρούσματα. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε το θα γίνει τον Αύγουστο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον νέο κοροναϊό.

Προσθέτει ότι οι εστίες που προς το παρόν ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα είναι η αύξηση στη Β. Ελλάδα (γειτνίαση με χώρες με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο), και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αττική.

«Αν αρχίσουμε να καταγράφουμε αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές όπου δεν είχαμε κανένα ή ένα με δύο κρούσματα τότε θα σημάνει συναγερμός», αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος. Ερωτηθείς για το όριο του συναγερμού, είπε ότι «το βασικότερο είναι η καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας, ασχέτως αριθμού».

Το τρίπτυχο της ανησυχίας – Καθοριστικές οι δύο επόμενες εβδομάδες

«Η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα που αφορά και τα εισαγόμενα και τα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν σχέση με ταξίδια και επιβεβαιωμένα κρούσματα και το γεγονός της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς Covid-19, με κάποιους ασθενείς να νοσούν βαριά – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σχεδόν διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι -, μας ανησυχεί ιδιαίτερα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαργαλιάνος.

Εξηγεί ότι «έχουμε και αύξηση κρουσμάτων και αύξηση νοσηλειών και αύξηση βαριών περιστατικών και αν το συνδυάσουμε αυτό με την αύξηση των περιστατικών στα βόρεια σύνορα μας, χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας από εμάς τους Έλληνες, μας ανησυχεί ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε πώς εξελίσσεσαι η επιδημία και αναλόγως αυτής τι άλλα μέτρα μπορούμε να πάρουμε».

Ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του

Μη υπάρχοντος αποτελεσματικού, σε μεγάλο ποσοστό φαρμάκου, μη υπάρχοντος εμβολίου, έχουμε δύο όπλα, αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος.

«Οι υγειονομικοί έχουν την γνώση για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσησης και ο κόσμος την προφύλαξη. Αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα τότε θα αρχίσουμε να βιώνουμε προβλήματα, όπως βιώνει τώρα το Ισραήλ και άλλες χώρες. Ο ιός παγκοσμίως αντί να επιβραδύνει, επιταχύνει το ρυθμό του. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και μολύνονται καθημερινά και δυστυχώς αυξάνονται και οι θάνατοι σε πολλές χώρες. Αυτό είναι ανησυχητικό».

Εκτεταμένη χρήση μάσκας

Σταθερή θέση της επιτροπής, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαργαλιάνος είναι ότι «με βάση τα επιστημονικά δεδομένα παγκόσμια, αλλά και στη χώρα μας, η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνει πολύ πιο εκτεταμένη, ειδικά σε κλειστούς χώρους».

Επιπλέον τονίζει την αναγκαιότητα υπενθύμισης στους πολίτες τήρησης των μέτρων υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού. «Σε αυτό το πλαίσιο», αναφέρει «ήταν και η απαγόρευση των πανηγυριών, διότι πολλά άτομα που συγχρωτίζονται σε χώρους ακόμα και ανοιχτούς έχουν ένα βαθμό επικινδυνότητας σημαντικό».

Προσθέτει ότι η σύσταση για την χρήση μάσκας αγνοείται, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις η μάσκα φοριέται με λάθος τρόπο, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση της προστασίας.

«Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι άνθρωποι ακόμα και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν την φορούν ή δεν την φορούν σωστά. Δεν μπορεί να μένει ακάλυπτη η μύτη, είναι τραγικό αυτό».

Οι ειδικοί προτείνουν να επανέλθει η σύσταση για τη χρήση μάσκας και διευκρινίζει ότι η επιτροπή εισηγείται στην Πολιτεία μέτρα και αυτή αποφασίσει τον τρόπο εφαρμογής τους.

Ένταση της ενημέρωσης και έκκληση για συμμόρφωση

Ο κ. Γαργαλιάνος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση των πολιτών και στην κατανόηση των μηνυμάτων για να μείνουμε ασφαλείς και να μειωθεί η διασπορά του ιού.

«Θέλουμε να καταλάβουν οι Έλληνες ότι δεν επιθυμούμε, ούτε θα γίνει lockdown. Θέλουμε όμως να πρυτανεύει η λογική, ώστε να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Δεν είπαμε να μη βγούμε, δεν είπαμε να μη διασκεδάσουμε, όμως ένα βαθμό προσοχής πρέπει να τον έχουμε. Δεν γίνεται να αγνοούμε τις συστάσεις για τη χρήση μάσκας, να την αφήνουμε να κρέμεται ή να αφήνουμε ακάλυπτη τη μύτη».

Η διαπίστωση ότι οι ευπαθείς ομάδες και η τρίτη ηλικία έχουν πάρει το μήνυμα και έχουν προφυλαχθεί καταγράφεται στα θετικά, ωστόσο η συμπεριφορά του συνόλου θα παίξει καθοριστικό ρόλο. «Από ιατρική και κοινωνική πλευρά απευθύνουμε έκκληση συμμόρφωσης μέσα από την ψυχή μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γαργαλιάνος.

«Δεν είναι ωραίο ειδικά για εμάς τους Έλληνες να εφαρμόσουμε ένα είδος ιδιότυπου ρατσισμού του ισχυρού έναντι του αδυνάτου, του ηλικιωμένου έναντι του νέου. Το γνωρίζουμε ότι ένας άνθρωπος κάτω των 40 ετών έχει πολύ μικρότερη πιθανότητα να νοσήσει βαριά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνη για τους γύρω του. Στην κοινωνία αυτή δεν ζούμε μόνοι μας. Η δαρβίνειος επιλογή δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ, δηλαδή η επικράτηση του ισχυρού. Ο Έλληνας έχει την ιδιαίτερη ευαισθησία αρκεί να μας ακούσει και πάνω απ’ όλα να καταλάβει ότι δεν έχουμε κανένα πατερναλιστικό ύφος, ότι εσύ θα κάνεις αυτό».

Σαφώς προσθέτει, τα μηνύματα πρέπει να αγγίζουν τις καρδιές των νέων ανθρώπων και η ενημέρωση πρέπει να ενταθεί, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι με συνεχής προσπάθεια θα τα καταφέρουμε.

Πηγή: tovima.gr