«Θυελλώδης» ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και η σημερινή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, κατά τη διάρκεια της οποία αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το MEGA, παρά τις όποιες διαφωνίες, ο καθημερινός «πόλεμος» στα νοσοκομεία και η αύξηση των κρουσμάτων έφεραν εν τέλει την «ειρήνη» στα μέλη της επιτροπής, τα οποία συμφώνησαν σχεδόν σε όλα ομόφωνα.

Το παρασκήνιο της μαραθώνιας συνεδρίασης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA η επιτροπή είπε ομόφωνα «ναι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου με προϋποθέσεις που έθεσαν, δηλαδή τεστ, ελέγχους, πολύ αυστηρά μέτρα και συγκεκριμένοι πελάτες ανά τετραγωνικά και βέβαια με το click in shop και το click away.

Ο λόγος που οι αποφάσεις ήταν σχεδόν ομόφωνες είναι πως τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας δεν αφήνουν περιθώρια. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που επέμεναν πολύ στο γεγονός ότι μπορεί να δίνουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα, ωστόσο θέτουν πολύ αυστηρούς όρους προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Παράλληλα, επέμειναν πολύ στα self test τόσο για το λιανεμπόριο, όσο και για τα σχολεία. Άλλωστε αυτό ήταν κάτι που είχε ήδη προεξοφλήσει από την Παρασκευή ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αν δεν γίνουν τεστ σε δασκάλους και μαθητές.

Το ίδιο θα ισχύσει και για το λιανεμπόριο με συχνά τεστ, ακόμα και δύο φορές την εβδομάδα.

Τέλος, όσον αφορά στις διαδημοτικές μετακινήσεις υπήρξε… επιφύλαξη από τους ειδικούς της χώρας μας. Αυτό είναι κάτι που είχαμε δει και την προηγούμενη βδομάδα να συμβαίνει, όταν σχεδόν όλοι το είχαν προεξοφλήσει ότι θα επιτραπούν οι μετακινήσεις και εν τέλει είπαν όχι.

Η επιφύλαξη παραμένει, ωστόσο αυτή τη φορά, στη ζυγαριά μπήκε και η ψυχολογική κούραση των πολιτών. Αυτός είναι και ο λόγος που είπαν «ναι» όταν θέλει κάποιος να πηγαίνει για τα καταστήματα όπως συμβαίνει και με τα κομμωτήρια αλλά με ιδιαίτερη προσοχή και όχι για άθληση και όχι για άλλους λόγους.

Ωστόσο, τελικά από κυβέρνηση αποφάσισαν να επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

Τέλος, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν καμία συζήτηση δεν έγινε για τα σχολεία, με την απόφαση να μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr