Η Γερμανία επανεξετάζει τη ροή των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα, επιβάλλοντας ελέγχους στα σύνορα με πέντε γειτονικές «χώρες Σένγκεν»: Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Δανία. Οι έλεγχοι αυτοί θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα και έρχονται σε συνέχεια παρόμοιων ελέγχων που έχουν ήδη επιβληθεί στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχία, την Ελβετία και την Αυστρία. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας υπολογίζει ότι οι έλεγχοι έχουν ήδη οδηγήσει στον εντοπισμό 30.000 ατόμων που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στη χώρα.
Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε ότι οι έλεγχοι εστιάζουν στην καλύτερη προστασία των συνόρων, με βάση το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, και σημείωσε ότι η επιβολή των ελέγχων θα βοηθήσει στη μείωση των αιτημάτων ασύλου και στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας καθώς και του διασυνοριακού εγκλήματος. Ωστόσο, είναι αβέβαιο αν αυτοί οι έλεγχοι συμβαδίζουν με τις διατάξεις της «Ζώνης Σένγκεν» και του ευρωπαϊκού δικαίου.
Αν και οι έλεγχοι έχουν προγραμματιστεί αρχικά για έξι μήνες, υπάρχει η πιθανότητα να επεκταθούν για έως δύο χρόνια εάν ανακύψουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Παρά τα πλεονεκτήματα, εγείρονται ανησυχίες για τυχόν καθυστερήσεις και ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσουν στους ταξιδιώτες, προκαλώντας γκρίνια στον επιχειρηματικό τομέα, ενώ ήδη περίπου 240.000 άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά για επαγγελματικούς λόγους.
Αντιδράσεις βγήκαν στην επιβολή αυτών των ελέγχων, με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να την χαρακτηρίζει «απαράδεκτη», και την κυβέρνηση της Αυστρίας να δηλώνει ότι δεν θα δέχεται μετανάστες που δεν γίνονται δεκτοί από τη Γερμανία. Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ εξέφρασε τη θέση της χώρας του, λέγοντας ότι «αυτός είναι ο νόμος και δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης».
Ο αναλυτής του European Policy Center, Αλμπέρτο Χορστ Νάιντχαρντ, προειδοποιεί για τον κίνδυνο αλυσιδωτών αντιδράσεων από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, που θα μπορούσαν να καθιερώσουν παρόμοιες πρακτικές. Σημειώνει ότι αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να σταματήσουν τις αναζητήσεις για μία κοινή μεταναστευτική πολιτική και να επισπεύσουν τις βραχυπρόθεσμες εθνικές λύσεις.
Η στάση της Γερμανίας απέναντι στο προσφυγικό έχει αλλάξει ριζικά από την «προσφυγική κρίση» του 2015, όπου η χώρα υποδέχτηκε πολλές γυναίκες και παιδιά από τη Συρία. Ο Χορστ Νάιντχαρντ εικάζει ότι οι τωρινοί έλεγχοι είναι περισσότερο ένα πολιτικό μήνυμα προς τους ψηφοφόρους παρά μια αξιόλογη απάντηση στους επικαλούμενους κινδύνους.
Πηγή: news.gr