Σε ένα μήνα ολοκληρώνεται η πενταετής θητεία του Σαρλ Μισέλ ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων του European Newsroom, τόνισε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος πρέπει να έχει πολλές διαστάσεις και να αποφεύγεται η «ασπρόμαυρη» προσέγγιση.
Ο Σαρλ Μισέλ πιστεύει ότι πρέπει να εξετάσουμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη διαχείριση της μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τις επιστροφές. Ο ίδιος υποστηρίζει την ανάγκη περισσότερου συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ γύρω από την έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας. Από τις πρόσφατες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρατήρησε μια αυξανόμενη συναίνεση για θέμα των «ασφαλών χωρών», αν και η τελική απόφαση ανήκει στις εθνικές κυβερνήσεις.
Ο Μισέλ, με τη δεκαετή εμπειρία του στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και τη θητεία του ως πρωθυπουργός του Βελγίου, αναφέρθηκε στη διαδρομή των συζητήσεων για το μεταναστευτικό από το 2016 μέχρι σήμερα, όταν η εμπιστοσύνη αποκαταστάθηκε με το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Αυτό το σύμφωνο αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι το 2026.
Όσον αφορά τις επιστροφές των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, παραδέχθηκε ότι το ποσοστό τους είναι πολύ χαμηλό, κάτι που εκμεταλλεύονται οι διακινητές. Τόνισε ότι η πολιτική επιστροφών είναι μια σημαντική πρόκληση και γι’ αυτό το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε στην Επιτροπή να παρουσιάσει «καινοτόμες ιδέες».
Σχετικά με τις νόμιμες οδούς για τη μετανάστευση, επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχει κοινή αποδοχή ότι θα πρέπει να συνδυάζονται η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης με την ανάπτυξη νέων νόμιμων οδών και η ευρύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες. Για την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, τόνισε την ανάγκη να εξεταστούν νέοι, πιο αποτελεσματικοί και επιχειρησιακοί τρόποι, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο.
Μιλώντας για την διεύρυνση της ΕΕ, ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πιο πεπεισμένος από ποτέ για την ανάγκη η ΕΕ να είναι έτοιμη το 2030, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να μείνουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε μια γκρίζα ζώνη. Ειδικότερα για την Ουκρανία, η οποία έχει πληθυσμό άνω των 40 εκατομμυρίων, επισήμανε την ανάγκη ανοικοδόμησής της μαζί με τους εταίρους της, με προοπτική την είσοδό της στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Εξετάζοντας το ενδεχόμενο δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ και ότι είναι επιτακτική η ενίσχυση της αυτονομίας και της κυριαρχίας της. Σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση της ΕΕ, σημείωσε τις ανάγκες για περισσότερη ανάπτυξη, καινοτομία και επενδύσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρότερες ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες.
Πηγή: news.gr