Η θανατική ποινή, που εφαρμόζεται μέσω απαγχονισμού στην Ιαπωνία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αμφισβητήσεις, κυρίως μετά την πρόσφατη αθώωση του Ιουάο Χακαμάντα. Ο 88χρονος, ο οποίος πέρασε 46 χρόνια στη φυλακή περιμένοντας τη θανατική του εκτέλεση για μια δολοφονία που δεν είχε διαπράξει, αθωώθηκε πρόσφατα από δικαστήριο. Η απόφαση ήρθε μετά την αναγνώριση ότι τα αποδεικτικά στοιχεία κατά του Χακαμάντα ήταν «κατασκευασμένα» και ότι είχε υποστεί «απάνθρωπες» ανακρίσεις.
Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας, Χιντέκι Μακιχαρά, υπογράμμισε τη θέση του υπέρ της θανατικής ποινής, δηλώνοντας πως είναι «ανάρμοστο» να καταργηθεί, ειδικά όταν εξακολουθούν να διαπράττονται ειδεχθή εγκλήματα. Η Ιαπωνία μαζί με τις ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες της G7 που διατηρούν την ποινή, με μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης να την υποστηρίζει.
Η εφαρμογή της θανατικής ποινής συχνά επικρίνεται για την απανθρωπιά της διαδικασίας, καθώς οι καταδικασμένοι ενημερώνονται μόλις λίγες ώρες πριν από την εκτέλεσή τους. Το 2022, τρεις θανατοποινίτες επιχείρησαν να τερματίσουν τις εκτελέσεις μέσω δικαστικών προσφυγών, καταγγέλλοντας τη σκληρότητα της ποινής.
Η πιο πρόσφατη εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ιαπωνία πραγματοποιήθηκε το 2022, σε περίπτωση που αφορούσε τον φόνο επτά ατόμων. Ο Χιντέκι Μακιχαρά υποσχέθηκε ότι θα είναι «προσεκτικός» προτού επιληφθεί των περιπτώσεων εκτέλεσης οποιουδήποτε θανατοποινίτη, αναγνωρίζοντας την ευαίσθητη φύση του ζητήματος μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση του Χακαμάντα.
Πηγή: news.gr