Η Συνέχεια της Αντίστασης της Χαμάς Παρά τις Συνεχιζόμενες Απώλειες

Η Συνέχεια της Αντίστασης της Χαμάς Παρά τις Συνεχιζόμενες Απώλειες

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι οι δυνατότητες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος να συνεχίσει τον πόλεμο με το Ισραήλ παραμένουν “υψηλές”, παρά τις απώλειες που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Ο Οσάμα Χαμντάν τόνισε ότι “οι δυνατότητες της αντίστασης συνεχίζουν να είναι υψηλές” και ανέφερε ότι οι μάρτυρες και οι θυσίες του κινήματος έχουν οδηγήσει σε συσσώρευση εμπειριών και στρατολόγηση νέων γενεών στην αντίσταση.

Αυτό το σχόλιο έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος πριν από μία εβδομάδα δήλωσε ότι η Χαμάς “δεν υπάρχει” ως στρατιωτικός σχηματισμός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεσμεύτηκε ότι θα εξαλείψει την οργάνωση μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.205 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τουλάχιστον 41.206 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, πολλές από τις οποίες είναι γυναίκες και παιδιά. Το θέμα της κατάπαυσης του πυρός είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς ο Νετανιάχου βρίσκεται υπό πίεση να κλείσει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.

Οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται, με τον αξιωματούχο της Χαμάς να κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για ανεπαρκή πίεση προς το Ισραήλ. Μετά την ανακοίνωση του θανάτου έξι ομήρων, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς για άρνηση οποιουδήποτε συμβιβασμού και δήλωσε ότι δεν θα χαλαρώσει την πίεση καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.

Η Χαμάς απαιτεί τη πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, ο οποίος είναι καθοριστικός στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Ο Χαμντάν αναφέρθηκε επίσης στους άραβες ηγέτες που έχουν εξομαλύνει σχέσεις με το Ισραήλ, αφήνοντας υπόνοιες ότι οι ηγέτες αυτοί δεν κατανοούν την οργή που υπάρχει στις κατεχόμενες περιοχές. Δεσμεύτηκε, τέλος, ότι μετά τον πόλεμο, η Λωρίδα της Γάζας θα κυβερνηθεί από μια κοινή παλαιστινιακή κυβέρνηση, με εκπροσώπους διαφόρων παρατάξεων να συναντώνται στο Κάιρο για να διαμορφώσουν ένα κοινό όραμα.

Πηγή: news.gr