Η Ζιμπάμπουε προγραμματίζει τη σφαγή 200 ελεφάντων για να παρέχει τροφή σε κοινότητες που πλήττονται από σοβαρή πείνα, ως αποτέλεσμα της πιο έντονης ξηρασίας που έχει βιώσει η χώρα εδώ και 40 χρόνια. Οι αρχές της χώρας, που είναι υπεύθυνες για την άγρια πανίδα, ανακοίνωσαν το σχέδιο αυτό, το οποίο χαρακτηρίζεται ως η πρώτη σφαγή ελεφάντων στη Ζιμπάμπουε από το 1988.
Σύμφωνα με τον Τινάσε Φαράουο, εκπρόσωπο της Αρχής Πάρκων και Άγριας Πανίδας της Ζιμπάμπουε (Zimparks), οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση αυτής της σφαγής ήδη επεξεργάζονται. Το κρέας που θα προκύψει από τους ελέφαντες θα διανεμηθεί σε κοινότητες που έχουν πληγεί από την ξηρασία.
Η απόφαση αυτή έρχεται ενώ η ξηρασία, που προκλήθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, έχει καταστρέψει τις γεωργικές καλλιέργειες σε ολόκληρη τη νότια Αφρική, επηρεάζοντας περίπου 68 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις τροφίμων στην περιοχή.
Η σφαγή θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες περιοχές, όπως Χουάνγκε, Μπίρε, Τσχολότσο και Σιρέτζι. Εν τω μεταξύ, η γειτονική Ναμίμπια είχε πρόσφατα ανακοινώσει την απόφαση σφαγής 83 ελεφάντων για την παροχή βοήθειας σε πληγέντες από την ξηρασία.
Ο Φαράουο τόνισε ότι η σφαγή θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των εθνικών πάρκων της Ζιμπάμπουε, τα οποία έχουν ικανότητα να φιλοξενούν 55.000 ελέφαντες, τη στιγμή που η Ζιμπάμπουε έχει πάνω από 84.000 ελέφαντες.
Η αναγκαιότητα αυτού του μέτρου εντείνεται από τον κίνδυνο για κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και ελεφάντων που προκαλούνται από τη μείωση των διαθέσιμων πόρων λόγω της ξηρασίας. Το προηγούμενο έτος, 50 άνθρωποι στην Ζιμπάμπουε σκοτώθηκαν από επιθέσεις ελεφάντων.
Παράλληλα, η Ζιμπάμπουε είναι γνωστή για τις προσπάθειές της να προστατεύσει και να αυξήσει τον πληθυσμό των ελεφάντων, ενώ ασκεί πιέσεις στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES) ώστε να ξαναρχίσει η εμπορία ελεφαντόδοντου και ζωντανών ελεφάντων. Τα αποθέματα ελεφαντόδοντου της χώρας υπολογίζεται ότι αξίζουν περίπου 600.000 δολάρια.
Η σφαγή αυτή έχει χαρακτηριστεί από τις αρχές ως μια προσπάθεια να συνδυαστούν οι ανάγκες των κοινοτήτων με την διαχείριση του πληθυσμού των ελεφάντων στη χώρα.
Πηγή: news.gr