Νέες Ανακαλύψεις Στο Χώρο Της Χημείας Με Βραβείο Νόμπελ Στους Διεθνώς Αναγνωρισμένους Ερευνητές

Νέες Ανακαλύψεις Στο Χώρο Της Χημείας Με Βραβείο Νόμπελ Στους Διεθνώς Αναγνωρισμένους Ερευνητές



Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι το 2024 το βραβείο Νόμπελ Χημείας θα απονεμηθεί στους David Baker, Demis Hassabis και John Jumper για τη συμβολή τους στις πρωτεΐνες. Συγκεκριμένα, ο David Baker θα λάβει το μισό του βραβείου «για τον υπολογιστικό σχεδιασμό πρωτεϊνών», ενώ το υπόλοιπο μισό θα δοθεί από κοινού στους Demis Hassabis και John M. Jumper «για την πρόβλεψη της δομής των πρωτεϊνών».

Ο David Baker έχει επιτύχει το σχεδόν αδύνατο έργο της δημιουργίας ολοκαίνουργιων ειδών πρωτεϊνών, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας. Τα τελευταία χρόνια, το εργαστήριο του Baker έχει παρουσιάσει έναν εντυπωσιακό αριθμό καινοτόμων πρωτεϊνών.

Η ανακοίνωση της Ακαδημίας σημειώνει πως «οι φετινοί νικητές αποκάλυψαν τα μυστικά των πρωτεϊνών μέσω της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Οι χημικοί ονειρεύονται εδώ και καιρό να κατανοήσουν πλήρως και να κατακτήσουν τα χημικά εργαλεία της ζωής – τις πρωτεΐνες. Το όνειρο αυτό είναι πλέον εφικτό». Οι Hassabis και Jumper χρησιμοποίησαν με επιτυχία την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν τη δομή σχεδόν όλων των γνωστών πρωτεϊνών, ενώ ο Baker εστίασε στη δημιουργία νέων πρωτεϊνών με ενδιαφέρουσες λειτουργίες.

Η δυνατότητα για την ανάπτυξη πρωτεϊνών με νέες λειτουργίες έχει τεράστιες προοπτικές εφαρμογής, όπως η δημιουργία νέων νανοϋλικών, στοχευμένων φαρμακευτικών προϊόντων, ταχύτερης ανάπτυξης εμβολίων και μιας πιο βιώσιμης χημικής βιομηχανίας, όλα προς το συμφέρον της ανθρωπότητας.

Πηγή: news.gr