Συνομιλίες Μπλίνκεν με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου στο πλαίσιο της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο

Συνομιλίες Μπλίνκεν με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου στο πλαίσιο της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο



Ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ολοκλήρωσε πρόσφατα περιοδεία στη Μέση Ανατολή και πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την ισραηλινή στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ για την επανέναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων που αφορούν τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτές οι διαπραγματεύσεις επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός, μετά την αποτυχία προηγούμενων προσπαθειών το καλοκαίρι.

Η κατάσταση στο πεδίο είναι τεταμένη, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο. Στις τελευταίες εξελίξεις, τουλάχιστον 770 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα σε διάστημα 19 ημερών. Επιπλέον, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει σημαντικούς θανάτους και καταστροφές στα νότια προάστια της Βηρυτού, με 12 θύματα από πρόσφατους βομβαρδισμούς.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς φαίνεται ανοιχτή σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, απαιτώντας ωστόσο από το Ισραήλ να δεσμευτεί για την απομάκρυνση των στρατευμάτων του από τη Λωρίδα της Γάζας και να προχωρήσει σε σοβαρές συμφωνίες για την ανταλλαγή ομήρων. Αυτοί οι όροι, ωστόσο, έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Η Χεζμπολάχ, υποστηριζόμενη από το Ιράν, έχει επίσης εμπλακεί στην κρίση, επιτιθέμενη σε ισραηλινά στρατεύματα από την 8η Οκτωβρίου για να υποστηρίξει τη Χαμάς, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση έχει κηρύξει τη Χαμάς ως στόχο της, προσπαθώντας να την εξασθενίσει.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, με εκατομμύρια πολίτες να ζουν υπό πολιορκία και με ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Τσίντα Γάζας έχουν γίνει πρόσφυγες, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για τον κίνδυνο λιμού.

Πηγή: news.gr