Τίτλος: Διεθνείς Αντιδράσεις για τις Ισραηλινές Επιθέσεις κατά των Δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο

Τίτλος: Διεθνείς Αντιδράσεις για τις Ισραηλινές Επιθέσεις κατά των Δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο



Το Ισραήλ, που γιορτάζει σήμερα το Γιομ Κιπούρ, βρίσκεται υπό έντονο διεθνές σφυροκόπημα σχετικά με τις στρατιωτικές του επιθέσεις στον Λίβανο και σύμφωνα με αναφορές, οι στρατιώτες του έχουν ανοίξει πυρ κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, της UNIFIL. Χθες, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις του προς την κατεύθυνση των κυανοκράνων προήλθαν ως απάντηση σε «απειλές» κοντά στα στρατεύματά τους στην περιοχή του Νότιου Λιβάνου, όπου διεξάγουν εκτενείς επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς.

Η Χεζμπολάχ έχει καλέσει τους Ισραηλινούς να απομακρυνθούν από στρατιωτικές θέσεις σε κατοικημένες περιοχές του βορείου Ισραήλ, καταγγέλλοντας ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί σπίτια ως στρατηγικά κέντρα. Στο μεταξύ, στον ιμπεριαλιστικό σφαγιασμό και τα πυρά στη Γάζα, οι εκρήξεις ακούγονται σε περιοχές όπως η συνοικία Αλ Ζεϊτούν.

Οι διεθνείς αντιδράσεις πληθαίνουν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να καταδικάζει τα ισραηλινά πυρά εναντίον των δυνάμεων της UNIFIL και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να θεωρεί «απαράδεκτο» να στοχοθετούνται οι κυανόκρανοι. Οι δέκα χώρες που είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν εκφράσει «βαθιά ανησυχία» για τις επιθέσεις αυτές, τονίζοντας ότι συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου, οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ έχουν προκαλέσει πάνω από 2.100 θανάτους στον Λίβανο, με τους εκτοπισμένους να φτάνουν σχεδόν τους 700.000. Ο λιβανικός στρατός ανακοίνωσε πρόσφατα δύο θανάτους στρατιωτών του στα σύνορα με το Ισραήλ, με τον αριθμό να ανέρχεται σε τέσσερις από την αρχή των εντάσεων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε τουλάχιστον πέντε περιοχές στο βόρειο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σε επιθέσεις με πυραύλους κατά ισραηλινής στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάφα, και τις τελευταίες ημέρες, τα πυρά έχουν ενταθεί.

Σήμερα, καθώς η υπεύθυνη διεθνής κοινότητα καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του κλιμάκωση, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των ανησυχιών των χωρών γύρω από τον κόσμο. Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από την επιτυχία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, και οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 42.126, στην πλειονότητά τους αμάχους, με σχεδόν το σύνολο των κατοίκων της Γάζας να έχει εκτοπιστεί.

Πηγή: news.gr