Ειδική μνεία στους δύσπιστους και τους συνωμοσιολόγους σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού έκανε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας,  Αναστασία Κοτανίδου, στον απόηχο μάλιστα της απόφασης να στέλνονται στη Δικαιοσύνη τα fake news που αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Μιλώντας στο MEGA και ερωτηθείσα για όσους δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της πανδημίας, τους κάλεσε να βρεθούν στις ΜΕΘ για να δουν από κοντά την κατάσταση των ανθρώπων που νοσούν με Covid-19.

«Εγώ τους καλώ να έρθουν στις ΜΕΘ και να δουν τους ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να πειστούν ότι υπάρχει και είναι κάτι που μπορεί να προσβάλει τον οποιονδήποτε, από ένα μικρό μωρό μέχρι έναν άνθρωπο άνω των 100 ετών. Δεν έχει ηλικία. Όποιος δεν το πιστεύει μπορεί να δει τις εικόνες που βλέπουμε στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ή τις εικόνες που βλέπαμε μέχρι προσφάτως στη γειτονική Ιταλία. Και οι Ιταλοί έχουν ένα ποσοστό των ανθρώπων που ήταν δύσπιστοι, όμως μετά από αυτά που είδαν θεωρώ ότι έχουν πειστεί» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κοτανίδου.

Μας ανησυχούν όσοι μπαίνουν στο νοσοκομείο με συμπτώματα

Παράλληλα, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας σημείωσε ότι, μεταξύ άλλων, η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 οφείλεται στη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ.

«Ευτυχώς τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Μας ανησυχούν όσοι μπαίνουν στο νοσοκομείο με συμπτώματα. Τα περισσότερα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι ασυμπτωματικά και αφορούν νέους ανθρώπους. Το κακό είναι ότι οι νέοι μπορεί να νοσήσουν χωρίς να το καταλάβουν και να μεταφέρουν τον ιό σε πολύ κόσμο» επισήμανε.

Αναφέρθηκε δε, στη μικρή αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομείο, εκφράζοντας την ελπίδα να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Λήψη νέων μέτρων

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, υποστήριξε ότι με την τήρηση των αποστάσεων και τη χρήση μασκών μπορεί να ελεγχθεί η πορεία της επιδημίας στη χώρα, ενώ γνωστοποίησε πως, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, υπάρχει η πιθανότητα χρήσης μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους.

«Ελπίζω να αποφύγουμε το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας σε ανοιχτούς χώρους. Κι αυτό θα γίνει εάν συμμορφωθούμε με τα μέτρα που έχουμε πει» πρόσθεσε.

Ακόμα, έκανε λόγο για την ανάγκη να καταλάβουν οι νέοι ότι τα μέτρα είναι προς όφελος όλων, ενώ τους ζήτησε να μη διασκεδάζουν ο ένας πάνω στον άλλον.

Πηγή: tovima.gr