«Θέλουμε δουλειά και όχι …δουλεία, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν σεβασμό και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας» δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου κ. Νίκος Κοκολάκης, με φόντο τις σοβαρές καταγγελίες που υπάρχουν στον κλάδο για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Μάλιστα μόλις χθες, το τοπικό σωματείο εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, μετά τα απανωτά φαινόμενα ασυδοσίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας που παρατηρήθηκαν και που οδήγησαν σε καταγγελίες από την πλευρά των εργαζομένων.

«Δυστυχώς οι συνθήκες σε πολλές περιπτώσεις είναι άθλιες. Άνθρωποι με προϋπηρεσία 20, 25 και 30 χρόνων βιώνουν μια πρωτοφανή και δυσάρεστη κατάσταση στους χώρους εργασίας. Εξαντλητικά ωράρια, άσχημες συμπεριφορές, ακόμα και στέρηση του δικαιώματος της ολιγόλεπτης ξεκούρασης! Είναι δύσκολη η κατάσταση, το αντιλαμβανόμαστε, αλλά πρέπει και οι εργοδότες να καταλάβουν πως είμαστε άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκολάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κοροναϊού και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις του τουρισμού, έχουν ως συνέπεια την αύξηση του φόρτου εργασίας για το προσωπικό. Όταν όμως μια επιχείρηση έχει προσλάβει το 1/3 του προσωπικού που απαιτείται για να λειτουργήσει, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι για έναν ξενοδοχοϋπάλληλο να δουλέψει για 16 ώρες συνεχόμενα, για 25 μέρες χωρίς να πάρει ρεπό…».

Ελπίδες σε Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Σωματείο, αυτή τη στιγμή απασχολείται στον τουρισμό το 50% των εργαζομένων του κλάδου. Για τον Αύγουστο, οι πληρότητες θα φτάσουν το 30 – 40% ενώ καλύτερη εικόνα υπάρχει για τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

«Ελπίζουμε οι συνθήκες να το επιτρέψουν, να ανοίξουν περισσότερες μονάδες ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοι που σήμερα δεν εργάζονται να βρουν μια θέση εργασίας για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Είναι πρωτόγνωρες αυτές οι συνθήκες για το νησί μας, τη χώρα μας και όλους όσοι εμπλέκονται με το τουριστικό προϊόν», δήλωσε ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Πηγή: tovima.gr