Σοβαρά ψυχικά τραύματα προκάλεσε ένα λάθος αποτέλεσμα βιοψίας σε μία γυναίκα και την οικογένεια της. Γιατροί την ενημέρωσαν ότι πάσχει από μεταστατικό καρκίνο με προσδόκιμο ζωής τους έξι μήνες, κλείστηκε ραντεβού προκειμένου να υποβληθεί σε κύκλο χημειοθεραπειών, ωστόσο μετά από έλεγχο του δείγματος της βιοψίας, διαπιστώθηκε ότι το δείγμα ανήκε σε άλλο ασθενή.

Η υπόθεση καταγράφεται σε επιστολή της γυναίκας, η όποια στάλθηκε δια του δικηγόρου της, Θεόδουλου Παπαβασιλείου, στη διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, καλώντας τους αρμόδιους να δώσουν απαντήσεις. Την ίδια ώρα, άλλος ασθενής με καρκίνο, ενδεχομένως σήμερα, να μη λαμβάνει την εξειδικευμένη θεραπεία που χρειάζεται, καθώς το αποτέλεσμα της βιοψίας του βγήκε καθαρό αναφέρει το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου.

Η καταγγελία

Ο εφιάλτης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 όταν η ίδια παραπέμφθηκε από τον γιατρό της στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου για να της ληφθεί δείγμα για βιοψία, το οποίο αποστάλθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται στην επιστολή, μετά την πάροδο 20 ημερών η γυναίκα ενημερώθηκε ότι από το δειγματοληπτικό έλεγχο της βιοψίας έπασχε από μεταστατικό καρκίνο με προσδόκιμο ζωής τους 6 μήνες.

Όπως ισχυρίζεται δεν αποδεχόταν τα αποτελέσματα που της είχαν δοθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ζήτησε να γίνει επιστημονική εξέταση DNA της συγκεκριμένης δειγματοληψίας που καταδείκνυε ότι έχει μεταστατικό καρκίνο. Τότε ήταν που διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο δείγμα δεν άνηκε στην ίδια, αλλά σε άλλο άγνωστο άτομο.

Στην επιστολή ο δικηγόρος της ζητά γραπτές απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που εγείρονται για το ποιος ευθύνεται για το μεγάλο λάθος που έγινε. Συγκεκριμένα, ζητούν να ενημερωθούν ποιος έλαβε τη βιοψία από τη 40χρονη όπως και ποιος ήταν υπεύθυνος για την αποστολή των δειγμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Επίσης, ζητούν λεπτομέρειες για να διαπιστωθεί αν το λάθος έγινε στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου ή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το μεγάλο ερώτημα, το οποίο για την ώρα παραμένει αναπάντητο, αφορά τον ασθενή ο οποίος έλαβε το αποτέλεσμα της βιοψίας της 40χρονης. Είναι άξιον απορίας εάν το άτομο αυτό έχει ενημερωθεί για τα πραγματικά αποτελέσματα του και εάν λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία, αφού ενδεχομένως να μη γνωρίζει ότι πάσχει από καρκίνο.

Τι απαντά το Ογκολογικό

Ο «Φ» επικοινώνησε με αρμόδιο πρόσωπο από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου το οποίο ανέφερε ότι πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία η όποια διερευνάται με μεγάλη προσοχή.

Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, σε ανακοίνωση του, σημείωσε ότι αφού έλαβε γνώση της επιστολής έχει προχωρήσει άμεσα στη διενέργεια έρευνας για εξακρίβωση των δεδομένων. Προσθέτει ότι «χωρίς να υποτιμούμε την αναστάτωση που έχει προκληθεί, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους ασθενείς και τις οικογένειες τους ότι αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ισχυρισμούς με απόλυτη ευαισθησία και επιμέλεια».

«Ο κύριος μας στόχος, από την έναρξη της λειτουργίας του κέντρου πριν 25 χρόνια ήταν, παραμένει και το πετυχαίνουμε, η παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας στους ασθενείς μας. Μόλις ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα και εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα, θα ενημερωθούν όλοι και οι άμεσα εμπλεκόμενοι» καταλήγει.

Πηγή: tovima.gr