Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα, τη νέα έξαρση και τα μέτρα για τον περιορισμό της, αλλά και την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τις «12 παλινωδίες που θέλει να κρύψει ο κ. Μητσοτάκης κουνώντας το δάχτυλο στους πολίτες» κυβερνητικές πηγές απαντούν σε υψηλό τόνο και τον κατηγορούν ότι επενδύει στην παραπληροφόρηση για να κερδοσκοπήσει πολιτικά ποντάροντας στην ανησυχία του κόσμου που παρατηρεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Κρίνουμε σκόπιμο λοιπόν να παραθέσουμε την πραγματικότητα σημείο προς σημείο, μήπως σταματήσει κάποτε να ψαρεύει σε θολά νερά, όπως έκανε με τις καταγγελτικές ανακοινώσεις του για το εμβόλιο, που διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις και από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν» τονίζουν οι ίδιοι.

Ο τουρισμός άνοιξε μεθοδικά

Όπως επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές, σε αντίθεση με όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο τουρισμός άνοιξε «άρον-άρον και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ», ο τουρισμός άνοιξε μεθοδικά και μετά από εκτενή υγειονομικό αλλά και επιχειρησιακό σχεδιασμό.

«Δεν άκουσε ο ΣΥΡΙΖΑ πως μόνο 725 κρούσματα βρέθηκαν σε 333 χιλιάδες ελέγχους και 2,6 εκατ. αφίξεις; Δεν ξέρει πως για κάθε χώρα στην οποία επιβάλλεται υποχρέωση τεστ σχεδόν μηδενίζεται η τουριστική ροή, καθώς δεν είναι διαθέσιμα σε επαρκή αριθμό αυτά τα τεστ σε πολλές χώρες;»

» Γιατί δεν προτείνει ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα αυτό που λέει δια της πλαγίας: όλοι στο ταμείο ανεργίας και ο τουρισμός κλειστός;»

Για τους ελέγχους στις πύλες εισόδου και την πληρότητα των αεροπλάνων

Η χώρα μας, τονίζουν οι ίδιοι, έχει τον πιο προηγμένο αλγόριθμο στόχευσης των ελέγχων.

«Κάθε πύλη εισόδου έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τα δείγματά της ανάλογα και με τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Όλες οι αποφάσεις για τα πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου βασίζονται στα δεδομένα που συλλέγουμε και στις προτάσεις των ειδικών.»

» Είμαστε σίγουροι πως με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούσαμε πρωτόκολλα made by Καρανίκας και θα είχαμε τα αποτελέσματα που κάθε πολίτης μπορεί να φανταστεί» προσθέτουν.

Για την πληρότητα των αεροπλάνων, «τα πρωτόκολλα για τις αεροπορικές πτήσεις είναι συμφωνημένα σε διεθνές επίπεδο, από όλες τις χώρες, με επιστημονικά κριτήρια. Μήπως όλες οι χώρες κυβερνώνται από τον κ. Μητσοτάκη; Μήπως όλοι οι επιδημιολόγοι του πλανήτη έχουν λάθος; Αρκετά με τις θεωρίες συνωμοσίας made by ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν, «μιλάει για »διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας», αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά οργανωμένες ομάδες υγειονομικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΟΔΥ που, με πρότυπη ψηφιακή οργάνωση (QR readers), κάνουν καθημερινά χιλιάδες στοχευμένες δειγματοληψίες, αποτέλεσμα του πλέον πρότυπου συστήματος αλγορίθμου τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, βασισμένου στo PLF, που καθημερινά αποτυπώνει με τον πλέον επιστημονικό τρόπο τα αναλυτικά επιδημιολογικά δεδομένα των εισερχομένων στην πατρίδα μας.»

» Τα ειδικότερα μέτρα που λαμβάνονται αναφορικά με τις αφίξεις από το εξωτερικό είναι δυναμικά και συνδέονται με τη μεταβολή του επιδημιολογικού φορτίου κάθε χώρας από εβδομάδα σε εβδομάδα».

Περί συνωστισμού στα ΜΜΜ

«Θα αποτελούσε αστείο, αν δεν ήταν πρόκληση για την κοινή λογική και την καθημερινότητα των πολιτών, η αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες συγκοινωνίες» επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και προσθέτουν:

«Να θυμίσουμε λοιπόν τα στοιχεία:

1ον. Το 2019, χωρίς πανδημία, κυκλοφορούσαν 215 λεωφορεία στην Θεσσαλονίκη και λιγότερα από 700 στην Αθήνα. Το 2020, με μειωμένη κίνηση στο 50-60% λόγω πανδημίας, κυκλοφορούν γύρω 1000 λεωφορεία στην Αθήνα και τουλάχιστον 350 στην Θεσσαλονίκη. Με τις εποχιακές αυξομειώσεις η αύξηση του διαθέσιμου στόλου σε λιγότερο από ένα χρόνο είναι της τάξης του 30%.

Να μην επανέλθουμε ότι το 2014 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν για Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1600 και 600 οχήματα. Πέντε χρονιά διαχείρισης των δημοσίων συγκοινωνιών από τον ΣΥΡΙΖΑ άφησαν πίσω τους την κατάρρευση της συντήρησης, την γήρανση και την απαξίωση του στόλου.

2ον. Σε ότι αφορά στο μετρό, να θυμίσουμε ότι πέρυσι τον Αύγουστο ο διεθνής τύπος κατέγραφε την μείωση των δρομολογίων και των συχνοτήτων και σχεδόν 40% των συρμών ήταν κινητοποιημένο λόγω έλλειψης συντήρησης.

Οι αναμονές ξεπερνούσαν τα 20 λεπτά και ενίοτε το ημίωρο. Αντίστοιχα φέτος, οι όποιες δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των επιβατών, αναφέρονται σε πολύ μικρότερες αναμονές, κάτω των 15 λεπτών σε κάθε περίπτωση.

3ον. Σε αντίθεση με τις πρακτικές του Σύριζα και πάρα την βελτίωση που δείχνουν τα πραγματικά δεδομένα η κυβέρνηση ούτε επαναπαύεται, ούτε ολιγωρεί. Και για λόγους πανδημίας και για λόγους καθημερινότητας.

Μόλις έληξε ο διαγωνισμός που προσθέτει 180 λεωφορεία μέσω μίσθωσης στην Θεσσαλονίκη.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον 500 λεωφορεία στην Αθήνα μέσω μίσθωσης αφενός και Σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα αφετέρου. Και διαγωνισμό για 1300 νέα οχήματα για τις ανάγκες της επομένης δεκαετίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

4ον. Επιπλέον 550 οδηγοί προστίθενται στην Αθήνα μέσω της σύμπραξης με τα ΚΤΕΛ και 655 νέες προσλήψεις στις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας καθώς και 160 εκατ. επενδύσεων σε αναβαθμισμένους και νέους συρμούς έρχονται να διακόψουν τον κύκλο της υπό- επένδυσης και της κατάρρευσης του συστήματος που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αστικές συγκοινωνίες.

Αυτό είναι το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις ανάγκες των πολιτών στις αστικές συγκοινωνίες σε αντίθεση με τις κούφιες διακηρύξεις που επί πέντε χρόνια μείωσαν στόλους, προσωπικό και συχνότητες δρομολογίων.

Δεν προσπαθούμε μόνο να επαναφέρουμε την κατάσταση στο 2014, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της πανδημίας με σοβαρότητα και διασφαλίζουμε την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων συγκοινωνιών.»

Η αύξηση της πληρότητας στα πλοία

Η αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού επιβατών στα ακτοπλοϊκά πλοία συντελέσθηκε σταδιακά και πάντα με βάση τις αποφάσεις των υπεύθυνων λοιμωξιολόγων και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας, επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές αντικρούοντας τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πλέον σημαντικό ωστόσο είναι η εφαρμογή των μέτρων. Προς το σκοπό αυτό, το βάρος έχει δοθεί στους ελέγχους που διενεργεί το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος τόσο στα πλοία όσο και λιμάνια προκειμένου να τηρούνται με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας που περιλαμβάνονται στις υγειονομικές οδηγίες.»

» Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί πάνω από 36.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί κυρώσεις στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε παραβίαση των μέτρων. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα σε κανένα μέλος πληρώματος των πλοίων τα οποία έρχονται καθημερινά σε επικοινωνία με τους ταξιδιώτες στα νησιά, πράγμα το οποίο αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα εφαρμογής των μέτρων από όλους τους υπόχρεους επί των πλοίων.»

Περί χρήσης μάσκας

Τα μέτρα προστασίας είναι δυναμικά και προσαρμόζονται στο επιδημιολογικό φορτίο που καταγράφεται κάθε εβδομάδα, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

«Η υποχρεωτική χρήση μάσκας είναι αναγκαία όταν ο δείκτης διασποράς του ιού στην κοινότητα είναι υψηλότερος του 1 και όχι – παρά σε συγκεκριμένους χώρους που υποδεικνύουν οι ειδικοί- όταν είναι κάτω του 1. Εξαρχής άλλωστε δηλώσαμε ότι αναλόγως της πορείας του ιού τα μέτρα είτε θα χαλαρώνουν, είτε θα αυστηροποιούνται».

«Ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας για απόκρυψη κρουσμάτων»

«Αναφορικά με τις »ψεκασμένες» θεωρίες συνωμοσίας, για δήθεν απόκρυψη κρουσμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ ας μην κρίνει εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Η κυβέρνηση και οι δημόσιοι οργανισμοί από την πρώτη στιγμή ενημέρωναν και συνεχίζουν να ενημερώνουν τους πολίτες με πλήρη στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας που βρίσκονται στη διάθεση μιας πολυμελούς ομάδας των κορυφαίων επιστημόνων της χώρας.»

» Η Πολιτική Προστασία της χώρας από την αρχή της πανδημίας γνωρίζει κάθε κρούσμα, κάθε στενή επαφή του, κάθε διαδρομή και κίνδυνο μετάδοσής του για αυτό και μέχρι σήμερα η κατάσταση μένει υπό έλεγχο» τονίζεται από την κυβέρνηση.

Για τη «δήθεν έλλειψη συντονισμού στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων», οι ίδιες πηγές απαντούν ότι «εξαφανισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία, δεν βλέπει ούτε τα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ούτε της ΔΙ.Μ.Ε.Α., ούτε της Ελληνικής Αστυνομίας, ούτε της Δημοτικής Αστυνομίας, ούτε του Λιμενικού Σώματος, ούτε των Περιφερειών, ούτε διαβάζει τις σχετικές ανακοινώσεις για τις παραβάσεις, τα πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας που επιβάλλονται στους πονηρούς για να προστατευθούν οι συνεπείς.»

» Όλοι οι παραπάνω φορείς, από 1 Ιουλίου έως σήμερα έχουν διενεργήσει 113.345 ελέγχους, έχουν βεβαιώσει 6.039 παραβάσεις και 17.532 πρόστιμα συνολικού ύψους 2.911.200 ευρώ, καθώς και έχουν επιβάλλει αναστολή λειτουργιάς συνολικά σε 243 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα.»

Πηγή: tovima.gr