Tην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για υποδοχή 1553 ατόμων, που έχουν ήδη αναγνωρισθεί από τις ελληνικές αρχές ως πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitungθεωρώντας ότι δεν αποτελεί από μόνη της ουσιαστική λύση και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες της Αθήνας. Μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετά χαλαροί, και έχοντας κλείσει τη Βαλκανική Οδό, άφησαν πολλά πρακτικά προβλήματα στους Έλληνες. Η δυστυχία στα προσφυγικά κέντρα των νησιών οφείλεται κυρίως στο ότι η ελληνική διοίκηση -κάτι που είναι επίσης λάθος των Ευρωπαίων- κατακλύστηκε από την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου. Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν πραγματικά να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους τώρα, δεν αρκεί να δεχθούν μερικά εκατοντάδες ή χιλιάδες προσφυγόπουλα από τους δρόμους της Λέσβου. Η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τη δημιουργία αποτελεσματικών δομών, προκειμένου να αποφασίζει πιο γρήγορα επί τόπου, σύμφωνα με σαφείς, συνταγματικές αρχές, ποιος έχει δικαίωμα ασύλου και ποιος όχι. Και πρέπει να συνεχίζει να παλεύει για διπλωματικές λύσεις και βιώσιμες συμφωνίες με την Τουρκία (…) Η διαμεσολάβηση του Βερολίνου στη διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ  Αθήνας και Άγκυρας είναι, επομένως, όσο αφηρημένο κι αν ακούγεται, βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Όποιος θέλει μια ευρωπαϊκή λύση, πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από το να δεχθεί μερικούς πρόσφυγες».

Νέα «ευρωπαϊκή Μόρια» στη Λέσβο;

To κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, όπω ήταν τον Ιούνιο του 2020To κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, όπω ήταν τον Ιούνιο του 2020

Σε σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει τα εξής για την αποτελεσματικότητα της γερμανικής απόφασης, αλλά και την κατασκευή νέου προσφυγικού κέντρου στη Λέσβο:

«Η απλή υποδοχή αιτούντων άσυλο από ελληνικά προσφυγικά κέντρα δεν αποτελεί υπεύθυνη κυβερνητική πολιτική. Λιγότερο συμβολικό, αλλά πιο σημαντικό είναι το δεύτερο σκέλος, το οποίο επεξεργάζεται η Μέρκελ με την Κομισιόν και τον Μητσοτάκη: την ανέγερση ενός λειτουργικού ευρωπαϊκού κέντρο ασύλου στη Λέσβο. Το πώς θα συνεργαστούν οι ελληνικές αρχές και οι αξιωματούχοι της ΕΕ στο νέο προσφυγικό κέντρο δεν είναι ακόμη σαφές. Όμως η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να θυσιάσει ένα μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Κάποια μέρα η Μόρια θα μπορούσε να μην είναι πια σύμβολο δυστυχίας και ντροπής, αλλά σύμβολο μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου».

Tη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια σχολιάζει από την πλευρά της η Frankfurter Rundschau και σημειώνει:

«Η Αθήνα ακολουθεί μια ωμή, βίαιη πολιτική αποτροπής στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της, όπως και στα προσφυγικά κέντρα. Θέλει να δείξει, τόσο προς το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, ότι είναι δυνατή -εξευτελίζοντας και θέτοντας σε κίνδυνο τους πιο αδύναμους. Εδώ και πέντε χρόνια οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο το επιτρέπουν. Κι όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να το επιτρέπουν. Δεν ακούγεται κριτική για τις συνθήκες στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα, ούτε ασκείται πίεση στην κυβέρνηση για την καταστροφική, χωρίς σχέδιο διαχείριση της κρίσης. Η Κομισιόν και η Γερμανία γίνονται συνένοχες μιας παράνομης πολιτικής».

Ήρθε η ώρα για κυρώσεις στην Τουρκία;

Τι στάση θα κρατήσει τελικά η ΕΕ απέναντι στην Τουρκίας; Ήρθε η ώρα για κυρώσεις;Τι στάση θα κρατήσει τελικά η ΕΕ απέναντι στην Τουρκίας; Ήρθε η ώρα για κυρώσεις;

Ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής η Tagesspiegel του Βερολίνου παρατηρεί αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας:

«Ο πρόεδρος Ερντογάν στραγγαλίζει εδώ και χρόνια την αντιπολίτευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και καιρό καταπατώνται, η κατάσταση στη δικαιοσύνη είναι λυπηρή (…) To ότι επίσης η Τουρκία έχει λάβει εκατομμύρια ευρώ προενταξιακής βοήθειας για να απέχει από εχθροπραξίες, δεν αποτελεί θέμα; Αποτελεί, με βεβαιότητα. Και μάλιστα το τρίτο σοβαρότερο θέμα μετά την Κίνα και τη Ρωσία. Το κοινό που έχουν αυτά τα κράτη με την Τουρκία είναι ότι καθοδηγούνται από αυταρχικούς ηγέτες. Μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει απαντήσει ούτε καν με μια απειλή κυρώσεων για τις εχθροπραξίες στην Αν. Μεσόγειο και τις απειλές εναντίον δύο κρατών-μελών της, την Ελλάδα και την Κύπρο. Την επόμενη εβδομάδα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θέλουν να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας και το θέμα των κυρώσεων. Ήρθε η ώρα».

Eπιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: tovima.gr