Ο Εμανουέλ Μακρόν  ζητά από την Ευρώπη να μην είναι ακόλουθος των ΗΠΑ ή της Κίνας στο ζήτημα της Ταϊβάν και ο ίδιος «αρνείται να μπει στην λογική των μπλοκ» όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.

«Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να ακολουθούμε» στο θέμα της Ταϊβάν «και να προσαρμοζόμαστε στους αμερικανικούς ρυθμούς ή στην κινεζική υπεραντίδραση», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας στην συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα και δόθηκε την Παρασκευή κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα και πριν από την έναρξη των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων περικύκλωσης της Ταϊβάν.

«Προτεραιότητά μας δεν είναι η προσαρμογή μας στην ατζέντα των άλλων σε όλες τις περιοχές του κόσμου», λέει. «Για ποιον λόγο θα έπρεπε να συντονιστούμε με τον ρυθμό που έχει επιλεγεί από τους άλλους; Στην δεδομένη στιγμή οφείλουμε να θέσουμε στους εαυτούς μας το ερώτημα του δικού μας συμφέροντος, γνωρίζοντας ότι δεν θέλουμε να μπούμε στην λογική των μπλοκ».

Η συσσώρευση των εντάσεων στην περιοχή της Ταϊβάν θα μπρούσε να οδηγήσει σε σοβοαρό ατύχημα, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, συζητώντας με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Οπως ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία, «η συζήτηση ήταν πυκνή και ειλικρινής».

Η Ευρώπη πρέπει να δώσει μάχη για την στρατηγική αυτονομία υποστηρίζει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Γαλλίας και προειδοποιεί για την όξυνση της σύγκρουσης των δύο πόλων που συνιστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα και για τον κίνδυνο «να μην υπάρχει πλέον ούτε χρόνος ούτε τα μέσα για την χρηματοδότηση αυτής της στρατηγικής αυτονομίας». «Θα γίνουμε βασάλοι, ενώ μπορούμε να είμαστε ο τρίτος πόλος, αν έχουμε στην διάθεσή μας λίγα χρόνια για να τον οικοδομήσουμε», είπε.

«Το παράδοξο θα ήταν, την στιγμή που τοποθετούμε τα στοιχεία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε την αμερικανική πολιτική από κάποιο αντανακλαστικό πανικού», προειδοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν που εκφράζει ικανοποίηση που «κέρδισε την ιδεολογική μάχη» στην Ευρωπαϊκή Ενωση:«εδώ και πέντε χρόνια, λέγαμε ότι η ευρωπαϊκή κυριαρχία δεν υφίσταται».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προτρέπει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής και την επιτάχυνση της μάχης για την πυρηνική και την ανανεώσιμη ενέργεια στην Ευρώπη.

Πηγή: tovima.gr