Η αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα αλλά και η χαλάρωση των μέτρων που παρατηρείται από πολίτες και επαγγελματίες, έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση η οποία θέλει να προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να «φρενάρει» τον κοροναϊό.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, σήμερα, στις 16.30, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την εντατικοποίηση των ελέγχων και την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.

Τα τελευταία στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει εκ νέου η έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδας, έχουν χτυπήσει καμπανάκι στους λοιμωξιολόγους αλλά και την κυβέρνηση.

Το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες ήταν βέβαιο ότι θα φέρει εισαγόμενα κρούσματα. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η ανησυχία μεγαλώνει καθώς τα εισαγόμενα κρούσματα αυξάνονται.

Την ίδια στιγμή, η διασπορά των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνει ολοένα και περισσότερες περιοχές ενώ τα ευρήματα από τις μετρήσεις επιστημόνων στη Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι ο ιός είναι και πάλι εδώ.

Τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Από σήμερα εξάλλου η Ελλάδα επιτρέπει τις απευθείας πτήσεις και από Μεγάλη Βρετανία, μία χώρα η οποία είχε βρεθεί στη δίνη του κοροναϊού.

Οι Αρχές στην Ελλάδα βλέποντας το τελευταίο διάστημα να αυξάνονται τα κρούσματα και να χαλαρώνουν τα μέτρα προστασίας από τους πολίτες, ανακοίνωσε μία σειρά νέων μέτρων για να μπει «φρένο» στην πανδημία ενώ βρίσκονται στο «τραπέζι» και μία σειρά νέων μέτρων με στόχο να αποφύγει η χώρα στο ενδεχόμενο ενός νέου δεύτερου κύματος γενικευμένο lockdown.

Ήδη οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας έχουν εντατικοποιηθεί, τα πανηγύρια σε όλη τη χώρα ματαιώνονται έως τα τέλη Ιουλίου ενώ η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων φέρνει στο προσκήνιο μία σειρά νέων μέτρων προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση στη μετάδοση του ιού.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι και αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ενώ δεν αποκλείεται – εάν κάποιοι συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σαν να μην υπήρξε ποτέ κοροναϊός στη χώρα – να επανέλθουν περιοριστικά μέτρα σε νυχτερινά μαγαζιά.

Θέμα χρόνου το δεύτερο κύμα

Οι ειδικοί οι οποίοι καταγράφουν σε καθημερινή βάση τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, βλέπουν τα «σημάδια» που δείχνουν ότι το δεύτερο κύμα του κοροναϊού είναι θέμα χρόνου.

«Σε μερικές εβδομάδες θα έρθει το δεύτερο κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά» τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στο MEGA, υποστήριξε ότι επιδημιολογικά είμαστε σε φάση πιο προχωρημένη σήμερα. «Αυξάνεται ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Μικρή αύξηση, αλλά αύξηση. Μόνο αν αναστρέψουμε δραματικά τη συμπεριφορά μας τις επόμενες 15 ημέρες θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το δρόμο του Βελιγραδίου. Δηλαδή από το να ζήσουμε αυτό που ζουν άλλες κοινωνίες». 

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη χαλάρωση των μέτρων αλλά και στο άνοιγμα του τουρισμού.

Αναμφίβολα, όπως είπε,  ο τουρισμός φέρνει ανθρώπους που είναι φορείς του κορωνοϊού. «Αυτό το γνωρίζουμε από την αρχή. Για να μην εξαπλώνεται ο ιός, πρέπει να συναντά φράγματα. Φράγματα όπως η χρήση μάσκας, που πρέπει να φοράμε, διατήρηση αποστάσεων, να μην έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις αλλά και την τήρηση της υγιεινής των χεριών» είπε επαναφέροντας έτσι τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν όλοι.

Πηγή: tovima.gr