Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο» αναφερόμενη κατά κύριο λόγο στην επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Για το ζήτημα της Τουρκίας η καγκελάριος τόνισε ότι έγινε μία «μακρά και δύσκολη συζήτηση» με την Ελλάδα και την Κύπρο και ότι όλοι επιθυμούν «μία εποικοδομητική ατζέντα με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για αποκλιμάκωση (στην ανατολική Μεσόγειο)». Συνοψίζοντας, η καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι δημιουργείται μία «δυναμική διαπραγμάτευσης» με την Τουρκία και για το προσφυγικό, αλλά και για το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης.

Τη δική της άποψη για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής η Αϊντάν Εζογκούζ, εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την εξωτερική πολιτική με καταγωγή από την Τουρκία και μέχρι πρότινος υπουργός για θέματα ενσωμάτωσης των μεταναστών (μάλιστα ήταν η πρώτη υπουργός με μεταναστευτικό βιογραφικό). Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), η Εζογκούζ εξέφρασε επιφυλάξεις για τις κυρώσεις, λέγοντας ότι «πρέπει να αναρωτηθούμε ποιοί υφίστανται τις συνέπειες των κυρώσεων». Για την παρέμβαση της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο η Αϊντάν Εζογκούζ δηλώνει ότι «γρήγορα η ΕΕ αντέδρασε και έλαβε θέση υπέρ της Ελλάδας, στη συνέχεια όμως διαπίστωσε ότι από νομικής απόψεως το ζήτημα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο και χρειάζεται διαπραγμάτευση».

«Κυρώσεις» ή «περιοριστικά μέτρα»;

Tο ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV σημειώνει ότι «για πολλές εβδομάδες η Κύπρος μπλόκαρε την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, καθώς ζητούσε να επιβληθούν ταυτόχρονα κυρώσεις και στην Τουρκία. Στη σύνοδο κορυφής ανακαλεί το βέτο της και καταγράφει, εν μέρει, μία επιτυχία». Και αυτό γιατί «η ΕΕ διατηρεί την απειλή της επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία. Όπως προκύπτει από το κείμενο των συμπερασμάτων, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφωνούν να αξιοποιήσουν «όλα τα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους», σε περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει τις «μονομερείς ενέργειες». Παράλληλα, επισημαίνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι «27» σε περίπτωση αποκλιμάκωσης υπόσχονται να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις» επιγράφεται σημερινό δημοσίευμα στο Spiegel Online για τη σύνοδο κορυφής. Ο αρθρογράφος επισημαίνει τη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η οποία «χαιρετίζει» το γεγονός ότι η Τουρκία ξεκίνησε διάλογο με την Ελλάδα, αλλά εκφράζει τη λύπη της γιατί «δεν έχει προχωρήσει σε μία αντίστοιχη εποικοδομητική χειρονομία απέναντι στην Κύπρο». Γερμανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν επίσης την προειδοποίηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για «περιοριστικά μέτρα» σε περίπτωση που δεν συνεχιστεί ο διάλογος, ενώ υπενθυμίζουν και την αυστηρή στάση που τηρεί ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, καθώς ζητεί όχι μόνο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά και να τερματιστούν οριστικά οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της στην ΕΕ.

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: tovima.gr