Με δελτίο Τύπου, που δημοσιεύτηκε χθες, η γενική εισαγγελία ενημέρωσε πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες έρευνας στο πρόσωπο του Ενρίκε Πένια Νιέτο, πρώην προέδρου του Μεξικού, με σκοπό την διερεύνηση διαφόρων αδικημάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η γενική εισαγγελία του Μεξικού διενεργεί έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο, συγκεκριμένα με την κατηγορία νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παράνομο πλουτισμό και παράνομες μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, δήλωσαν δύο πηγές ενήμερες σχετικά με το γεγονός στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Τρίτη.

Δεν του έχει ασκηθεί δίωξη για κανένα αδίκημα μέχρι στιγμής.

Στα έγγραφα που διερευνώνται αναγράφεται το όνομα « Ενρίκε Π.», που σύμφωνα με τις πηγές του Reuters είναι ο πρώην πρόεδρος και συσχετίζεται για δοσοληψίες με την ισπανική κατασκευαστική εταιρεία OHL.

Το 2016, η μεξικανική θυγατρική της εταιρείας είχε κληθεί να καταβάλει πρόστιμο λόγω ανακολουθιών στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωνε. Η εταιρεία διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει απάτη.

 Την περίοδο εκείνη, η κατασκευαστική είχε κατηγορηθεί για διαφθορά, μετά τη διαρροή ηχητικών αρχείων στα οποία στελέχη της φέρονται να συζήταγαν την υπερχρέωση του κράτους για έργο οδοποιίας.

Η γενική εισαγγελία εξήγησε ότι η έρευνά της για ξέπλυμα χρήματος και παράνομες μεταφορές χρημάτων άρχισε έπειτα από αναφορές που της υπέβαλαν οι φορολογικές αρχές.

Τον Ιούλιο, η μονάδα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ζήτησε από την εισαγγελία να διενεργήσει έρευνα για ποσά εκατομμυρίων δολαρίων που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό με δικαιούχο τον κ. Πένια Νιέτο.

Ο ενδιαφερόμενος αντέκρουσε τις κατηγορίες μέσω Twitter, διαβεβαιώνοντας ότι «είμαι σίγουρος πως θα μου δοθεί η ευκαιρία να δώσω ξεκάθαρες απαντήσεις στις αρμόδιες αρχές για οποιοδήποτε ερώτημα αφορά τα περιουσιακά μου στοιχεία και να επιδείξω τη νομιμότητά τους».

Η κατασκευαστική εταιρεία της Ισπανίας δεν έχει προβεί σε ανακοίνωση επί του συμβάντος.

Πηγή: tovima.gr