Η θέση των Δυτικών Βαλκανίων και της Αλβανίας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Γέφυρα συμφιλίωσης

O Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας για το πολύ σπουδαίο έργο του και τόνισε χαρακτηριστικά: «Είστε γέφυρα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών και αποκούμπι για την ελληνική εθνική μειονότητα που ήθελα να επισκεφθώ αύριο, αλλά ο καιρός δε μας το επέτρεψε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και γνωστοποίησε πως θα μεταβεί στις περιοχές που διαβιεί η ελληνική μειονότητα, «καθώς», όπως είπε «αισθάνομαι την ανάγκη να βρεθώ δίπλα στους ομοεθνείς μας που ζουν και διαπρέπουν εδώ, ώστε να τους παρέχουμε την μέγιστη στήριξη από το ελληνικό κράτος».

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κάλεσε τον πρωθυπουργό να συνεχίσει το έργο της συμφιλίωσης στην Βαλκανική χερσόνησο και τόνισε: «Είμαι 30 χρόνια κοντά στο λαό. Σε μια εποχή με αμφίβολες διαθέσεις εμείς φωνάζαμε ότι η θέση της Αλβανίας είναι στην Ευρώπη. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά όταν ακούω ότι γίνονται βήματα στην κατεύθυνση της ένταξης».

Πρόοδος για ΑΟΖ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στα Τίρανα και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έντι Ράμα, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Προσερχόμενος το μεσημέρι στη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ έχει καταγραφεί πρόοδος και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιες εκκρεμότητες με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όπως είπε αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση.

Μπουρλότο Ράμα

Ωστόσο λίγο πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός βάζει «μπουρλότο» κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εξαπάτησε την Ευρώπη για να μπει στην ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε και μετατίθεται για το επόμενο διάστημα η επίσκεψη Μητσοτάκη σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει ότι δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για την αναβολή της επίσκεψης «λόγω καιρικών συνθηκών» καθώς συμπίμπτει με τις προκλητικές δηλώσεις Ράμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr