«Το 41% δεν επιτρέπει αλαζονεία, δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή, αλλά με μεγάλη ευθύνη. Το πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε στις εκλογές. Ο λόγος μας πρέπει να είναι σαφής, ουσιαστικός, αλλά κυρίως μετρημένος», επισήμανε ο πρωθυπουργός, από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος ανέφερε: «Η παράταξη συστρατεύεται για τις νέες μάχες. Επόμενο ορόσημό μας, είναι οι Ευρωεκλογές.

Στην πρώτη τετραετία εστιάσαμε στην επούλωση των πληγών μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το έργο μας πλέον είναι δυσκολότερο. Έχουμε πλέον την πολιτική βούληση και το σθένος να δώσουμε τον αγώνα. Αλλά κυρίως την εμπιστοσύνη των εκλογών μετά από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ παίζουν μαξιλαροπόλεμο»

Και συνέχισε: «Η χώρα μας καταγράφει από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, μειώνει την ανεργία και έτσι μπορούμε να ενισχύσουμε με 350 εκατ. ευρώ τους πιο αδύναμους.

Είπα επίσης ότι η χώρα δεν θα γίνει μπανανία. Θα γίνονται έλεγχοι παντού με σημαντικά πρόστιμα. Στόχος μας είναι να ενισχύουμε το εισόδημα με μόνιμα μέτρα, που θα μείνουν και μετά».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Το Ισραήλ οφείλει να λειτουργεί στο πλασίο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Οι άμαχοι πρέπει προστατευθούν και ανακουφιστούν».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε πως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μαλώνουν αν ο αρχηγός τους είναι ο Τραμπ ή ο Μπέπε Γκρίλο και διαφωνούν. Επίσης, τσακώνονται για το περίφημο μαξιλάρι των 37 δισ., δηλαδή παίζουν μαξιλαροπόλεμο», προκαλώντας το γέλιο των παρευρισκόμενων.

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η «ελληνική διπλωματία είναι παρούσα σε όλα τα μέτωπα», από το μεταναστευτικό έως τις διεθνείς καταστροφές, ενώ στάθηκε ακόμη στην αμυντική θωράκιση της χώρας («συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε Rafale» ανέφερε χαρακτηριστικά), αλλά και στις ενέργειες της κυβέρνησης στην Ευρώπη, προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι για το μεταναστευτικό. Ελλάδα και Κύπρος είμαστε οι δύο χώρες που βρισκόμαστε εγγύτερα στην κρίση στη Μέση Ανατολή, παρατήρησε.

Μιλώντας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή υπογράμμισε ότι η εθνική θέση καθορίζεται από τέσσερα σημεία: «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα μετά τη βάρβαρη επίθεση που δέχθηκε στο έδαφός του και πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Θα πρέπει το Ισραήλ να δρα στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού δικαίου, διαχωρίζοντας την τρομοκρατική Χαμάς με τον παλαιστινιακό λαό» σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι ανησυχητική η κλιμάκωση της επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός η θέση της ΝΔ για τη λύση των ζητημάτων στη Μέση Ανατολή είναι η ίδρυση δύο κρατών.

Από τον Παύλο Μαρινάκη στη Μαρία Συρεγγέλα

Με αποκλειστικό θέμα την εκλογή της βουλευτή στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, που κατείχε από τον Δεκέμβριο του 2021 ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του θα μείνει μόνο σε όσα θέλει να σηματοδοτήσει με τη συγκεκριμένη αλλαγή σκυτάλης στο κόμμα, αντίθετα επιφυλάσσει, όπως λένε οι πληροφορίες, ευθεία και έμμεσα μηνύματα – τόσο προς το γαλάζιο οικοσύστημα όσο και προς τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά τη νέα γραμματέα πάντως, οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και μένει το τυπικό της εκλογής της.

Έτσι η βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εργασίας για θέματα ισότητας, δημογραφικού και οικογένειας (ένα χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2021) γίνεται η πρώτη γυναίκα γραμματέας στην κεντροδεξιά παράταξη.

Ο Μητσοτάκης την επέλεξε ανάμεσα σε άλλες εισηγήσεις που είχε δεχθεί για τη διαδοχή του Μαρινάκη για συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, είναι ένα πρόσωπο με μακρά γαλάζια διαδρομή (σε ΟΝΝΕΔ, ΕΛΚ κ.ο.κ) γνωρίζοντας την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ.

Πηγή: tovima.gr