«Συγκινούμαι όταν βλέπω στα πρόσωπά σας, όταν βλέπω από πίσω, απλωμένες τις ελληνικές σημαίες, είτε βρίσκεστε στην Αργεντινή ή στη Βραζιλία, στο Μεξικό, στον Παναμά, στην Ουρουγουάη, στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια μιας ιδιαίτερης τηλεδιάσκεψης που είχε με τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής.

«Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στον τρίτο αιώνα ζωής της ως ελεύθερο κράτος, είναι μια χώρα που αλλάζει. Είναι μια χώρα πολύ πιο αισιόδοξη, με πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση, που μπορεί να κοιτάξει το παρελθόν της με ειλικρίνεια, να μάθει από τα λάθη της, αλλά να σταθεί και με υπερηφάνεια στις μεγάλες εθνικές επιτυχίες της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τα μέλη των ελληνικών κοινοτήτων.

«Όποτε είμαστε ενωμένοι μεγαλουργούμε, όποτε διχαζόμαστε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα. Και πιστεύω ότι τώρα περισσότερο παρά ποτέ – καθώς η χώρα βγαίνει και από την περιπέτεια της πανδημίας – είναι υποχρέωσή μας και υποχρέωση δική μου, ως πρωθυπουργός της χώρας, να διαφυλάξω την ενότητα του ελληνισμού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, ο κ. Μητσοτάκης αφού υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη στην αποστολή εκατοντάδων εκπαιδευτικών βιβλίων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής για τις ανάγκες των κατά τόπους σχολείων, δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστούν και οι δυνατότητες αποστολής επιπλέον αποσπασμένων εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, τουλάχιστον στις μεγάλες κοινότητες, από το επόμενο κιόλας εκπαιδευτικό έτος, ενώ έβαλε στο τραπέζι και την πρόταση να υπάρξουν συντονιστές-εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα, οι οποίοι να ασχολούνται μόνο με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και να μπορούν διαδικτυακά να υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στις ελληνικές κοινότητες ανά τον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην καινοτόμο πλατφόρμα staellinika.com, που τέθηκε σε λειτουργία από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, με την συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Καναδά, που υποστηρίζει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Όπως δεσμεύτηκε, θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, ώστε εντός του έτους η πλατφόρμα να λειτουργήσει στα ισπανικά και στα πορτογαλικά. «Διότι η εκμάθηση της γλώσσας, η επαφή με την ιστορία και τις ελληνικές μας παραδόσεις – τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας – αποτελούν, τελικά, τα συστατικά στοιχεία εκείνα, τα οποία κρατούν ζωντανή την επαφή κυρίως της νέας γενιάς με τη μητέρα πατρίδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων ανταλλαγής, εκμάθησης γλώσσας και φιλοξενίας των μαθητών των ελληνικών κοινοτήτων. «Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από την εμπειρία ενός νέου παιδιού, που έχει ακούσει για την Ελλάδα μόνο από τους γονείς του, από την ελληνική κοινότητα ή από τα βιβλία, από το να έρθει να επισκεφθεί τη χώρα. Και νομίζω ότι αυτές είναι εμπειρίες που θα τον ή θα την συνοδεύουν για μια ζωή και θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να ρίξουμε γέφυρες επικοινωνίας, κυρίως, με τη νέα γενιά», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Σχετικά με την επικοινωνία των Ελλήνων της ομογένειας με το ελληνικό κράτος, τόνισε πως «σταδιακά, αυτό το οποίο οι Έλληνες συμπολίτες μας βλέπουν – μια μεγάλη ψηφιακή επανάσταση – ότι μπορούν δηλαδή να μπαίνουν στο site www.gov.gr και να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες χωρίς να ταλαιπωρούνται, αυτό θα επεκταθεί και στις προξενικές μας Αρχές, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να έρχεστε σε επικοινωνία, να ταξιδεύετε για πράγματα τα οποία πια μπορούν να γίνονται εξ αποστάσεως, για θέματα τα οποία η τεχνολογία έχει λύσει».

Ως προς την θεσμική επικοινωνία της ελληνικής πολιτείας με τους Έλληνες του εξωτερικού, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο ίδιος θα ήθελε να δίνονται μεγαλύτερες δυνατότητες στους Έλληνες του εξωτερικού – που λείπουν πολλά χρόνια από την Ελλάδα – να μπορούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, κάτι που δεν έγινε εφικτό, καθώς κάποια κόμματα στην ελληνική Βουλή δεν το ήθελαν και δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι. «Πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στο νόμο αυτό, θα τον ενισχύσουμε, ώστε να μπορείτε όσοι θέλετε να συμμετέχετε στα κοινά της πατρίδας μας, να το κάνετε συμμετέχοντας στη διαδικασία ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας στη χώρα μας», προσέθεσε.

Πιο σημαντική η εκπαίδευση για την ομογένεια στη Λατινική Αμερική

Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Βλάσης, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσων Πιπίνης, πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων Αργεντινής, Αναστάσιος Καβαθάς, Βραζιλίας, Σταύρος Κυριόπουλος, Μεξικού, Κώστας Γαλάνης, Παναμά, Ιωάννης Λιακόπουλος και Ουρουγουάης, Παύλος Αυγουστής, ενώ παρακολούθησαν τη συζήτηση και οι εκπρόσωποι ακόμη 16 ελληνικών κοινοτήτων της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Αργεντινής, Αναστάσιος Καβαθάς, τόνισε την ανάγκη να «διατηρηθεί η γλώσσα μας», με την ενίσχυση των σχολείων που λειτουργούν στις κοινότητες, ενώ αναφέρθηκε και στα προγράμματα παραδοσιακών χορών που υλοποιούν. «Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να είμαστε κοντά στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας, Σταύρος Κυριόπουλος, μεταξύ άλλων, έθεσε τα ζητήματα εκπαίδευσης και ενίσχυσης του αριθμού των εκπαιδευτικών και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του, να επικοινωνήσει με την ομογένεια στη Λατινική Αμερική, κάτι που όπως υποστήριξε «δεν είχε πράξει στο παρελθόν κανένας άλλος πρωθυπουργός».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μεξικού, Κώστας Γαλάνης, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να ενισχυθούν τα σχολεία των κοινοτήτων, τονίζοντας πως στο παρελθόν «πολλοί μαθητές έμαθαν ελληνικά από Μεξικανούς δασκάλους».

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παναμά, Ιωάννης Λιακόπουλος, παρουσίασε την έντονη πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσει η κοινότητα, ενώ μίλησε και για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν πολλοί ομογενείς στην επιχειρηματική ζωή της χώρας. «Όταν οι Έλληνες θέλουμε, μπορούμε να κατακτήσουμε μεγάλα πράγματα», τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ουρουγουάης, Παύλος Αυγουστής, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την αποστολή εκπαιδευτικών βιβλίων από την κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες και αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα φιλελληνικά αισθήματα που τρέφει η Ουρουγουάη όπου, όπως είπε, υπάρχει πλατεία με την ονομασία «Αθήνα», αλλά και κεντρικοί δρόμοι με την ονομασία «Ελλάδα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr