Σε κοινή δήλωση προχώρησαν ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος και η αναπληρώτρια Τομεάρχης, αρμόδια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ειρήνη Αγαθοπούλου με αφορμή τον περιορισμό του αριθμού των δημοσιογράφων που παρακολουθούν τη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ακολουθεί η δήλωση:

«Να ληφθούν από τους αρμόδιους όλα τα αναγκαία μέρα για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των δημοσιογράφων στην δίκη Λιγνάδη, την αποκατάσταση της δημοσιότητας και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης σε όλες τις σημαντικές δίκες

Η δημοσιογραφική κάλυψη της διεξαγόμενης αυτόν τον καιρό δίκης του Δημ. Λιγνάδη γίνεται μετ’ εμποδίων. Ο εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός των μόλις 5 δημοσιογράφων, διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Δικ/νης στους οποίους επετράπη να εισέρχονται στη δικαστική αίθουσα, προκειμένου να παρακολουθήσουν, εκ περιτροπής, την δίκη στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, πλήττει την αρχή της δημοσιότητας των δικών, περιορίζει το δικαίωμα πληροφόρησης των πολιτών και εμποδίζει εκ των πραγμάτων την εκπλήρωση του δημοσιογραφικού έργου.

Η ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί σε περιοριστικά μέτρα σε βάρος των δημοσιογράφων που επιθυμούν να καλύψουν σημαντικές δίκες οι οποίες συγκεντρώνουν το δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινωνίας. Και είναι απαράδεκτο τόσο σημαντικές δίκες να διεξάγονται σε δικαστικές αίθουσες με πολύ μικρή χωρητικότητα

Είναι επομένως επιβεβλημένο οι αρμόδιοι να κινηθούν άμεσα και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε και με την επιλογή μεγαλύτερης δικαστικής αίθουσας, να αποκατασταθεί άμεσα η πρόσβαση όλων των δημοσιογράφων, εκπροσώπων ΜΜΕ και συλλογικοτήτων τόσο στη δίκη Λιγνάδη, δίκη ορόσημο για το κίνημα #metoo στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες, μεγάλου ενδιαφέροντος, δίκες. Η πλήρης δημοσιότητα των δικών και η ακώλυτη ενημέρωση της κοινής γνώμης, συνδέονται άλλωστε απόλυτα με την απονομή δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr