Νέα NAVTEX για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εξέδωσε η Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα NAVTEX το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου. 

Δεν επιστρέφει το Oruc Reis

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ, το Oruc Reis δεν πρόκειται να επιστρέψει εξαιτίας της ελληνικής στάσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται πως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ολοκληρώνεται η παράνομη NAVTEX του τουρκικού ναυτικού της 23ης Αυγούστου.

«Η Άγκυρα δεν θα κάνει ένα βήμα πίσω και τα πλοία της που συνεχίζουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά το Oruç Reis, δεν θα επιστρέφουν από τις περιοχές τους» αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας. 

Ίσως φτάσει… Καστελλόριζο

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, το Oruc Reis αναμένεται να διευρύνει τις έρευνές του.

Δεν αποκλείουν μάλιστα, το τουρκικό πλοίο να φτάσει και κοντά στο Καστελλόριζο και δυτικά της Ρόδου.

Στη σκιά της παρέμβασης Τραμπ

Η ανακοίνωση της Τουρκίας για τη νέα NAVTEX έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την προσπάθεια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις οποίες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους».

Διμερή και περιφερειακά θέματα

Η πρωτοβουλία για την επικοινωνία ανήκε στον Αμερικανό πρόεδρο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον ευχαριστεί για το ενδιαφέρον του, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, σημειώνοντας πως βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους» ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας, Τραμπ και Ερντογάν συζήτησαν για διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η σημασία της επικοινωνίας
Από την ελληνική πλευρά τονίζουν την πρωτοβουλία Τραμπ, σε μια δύσκολη στιγμή για εκείνον -με τις προεδρικές εκλογές στο άμεσο μέλλον, υπογραμμίζοντας πως είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για νέες και ισχυρές συμμαχίες.

Όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα θα συνεχίσει να πιέζει σε κορυφαίο επίπεδο, υποστηρίζοντας πως οι ελληνικές θέσεις έχουν γίνει σαφής και κατανοητές σε όλους.

Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει και στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας στο Βερολίνο. Εκεί θα βρεθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτερνμπεργκ, του επανέλαβε πως η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ δεν βοηθάει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, κρίσιμη για τις εξελίξεις στην περιοχή αναμένεται να είναι και η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια. Εκεί αναμένεται να παρουσιαστεί και ο κατάλογος των κυρώσεων που προτείνει η ΕΕ για να επιβληθούν στην Τουρκία.

Οι κυρώσεις που θα αποφασιστούν αναμένεται να επικυρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το Σεπτέμβριο και η οποία θα εξετάσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε κορυφαίο επίπεδο.

Πηγή: tovima.gr