Η χθεσινή αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μάρκου, ο οποίος επιτέθηκε με απρεπείς και χυδαίες εκφράσεις και χειρονομίες κατά βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, τον οδηγεί στην πόρτα της εξόδου από την προεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Επισπεύδεται η τροπολογία Κικίλια

Την επόμενη εβδομάδα ο Βασίλης Κικίλιας θα καταθέσει στη Βουλή σχετική τροπολογία με την οποία θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, καθώς ο κ. Μάρκου αρνήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του από πρόεδρος του ΚΕΣΥ, όπως του ζητήθηκε από τον υπουργό Υγείας μετά το χτεσινό επεισόδιο στη βουλή.

Όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «στο πλαίσιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, σας ενημερώνω ότι με σχετική τροπολογία που θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, θα προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Η κατάθεση της τροπολογίας τώρα -και όχι τον προσεχή Σεπτέμβριο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί- κρίθηκε απαραίτητη μετά τη χυδαία συμπεριφορά χθες στη Βουλή του κ. Μάρκου, βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και Προέδρου μέχρι σήμερα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Μετά την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά ο Υπουργός Υγείας ζήτησε την παραίτηση του κ. Μάρκου, ο οποίος αρνήθηκε. Επειδή τέτοιες συμπεριφορές προσβάλλουν το θεσμό του Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, προχωράμε στην άμεση αντικατάστασή του. Όσο για την ιδιότητα του βουλευτή, ας τον κρίνουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και οι σύντροφοί του.

Διέτρεχε το χρόνο της τριετούς θητείας

Σχετικά με το γεγονός ότι ο κ. Μάρκου ήταν διορισμένος επί ΣΥΡΙΖΑ και παρέμενε για έναν χρόνο μετά τις εκλογές στη θέση του ως υφιστάμενος του υπουργού Υγείας της ΝΔ, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι «από τον ιδρυτικό νόμο του Ε.Σ.Υ., το ΚΕΣΥ, έχει έναν αυτόνομο συμβουλευτικό και πολύ τιμητικό ρόλο.

Γι’ αυτό κρίνουμε απαραίτητο να επισπεύσουμε τη νομοθετική ρύθμιση, μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Μάρκου -η οποία δεν συνάδει με τα καθήκοντά του- και να προχωρήσουμε σε αυτή την αντικατάσταση.

Θυμίζω ότι η θητεία του Προέδρου του ΚΕΣΥ είναι τριετής, ο κ. Μάρκου έχει οριστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και διέτρεχε τον χρόνο της θητείας του».

Απάδουν της ιατρικής και ακαδημαϊκής ιδιότητας

Την ίδια ώρα με επιστολή αναφορά – καταγγελία που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά να κινηθούν οι διαδικασίες ελέγχου του Κωνσταντίνου Μάρκου για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά σχετικά με το επεισόδιο που σημειώθηκε χθες στην Ολομέλεια και ήταν η αιτία να αποβληθεί από το Προεδρείο την συνεδρίαση.

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, στην επιστολή του επικαλούμενος τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης υποστηρίζει πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «επιτέθηκε με σκαιό και χυδαίο τρόπο εναντίον του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, καθώς και του συνόλου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, απευθύνοντας δημόσια ύβρεις και άσεμνη χειρονομία».

«Καθύβρισε λόγω και έργω τόσο τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο όσο και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής χρησιμοποιώντας ανοίκειες, ανάρμοστες, καταδικαστέες ομοφοβικές εκφράσεις και χειρονομίες, που απάδουν όχι μόνο του κοινοβουλευτικού αξιώματος, αλλά και της ιατρικής και ακαδημαϊκής ιδιότητας του αναφερομένου».

Και καταλογίζει στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συμπεριφορά που αντιβαίνει «το άρθρο 80 ΚτΒ και των συναφών διατάξεων του Κώδικα Δεοντολογίας της παραγράφου 4 του άρθρου 77.

Σύγκρουση συμφερόντων

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου επίσης στην επιστολή του θέτει και το θέμα ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου, παρά της εκλογής του «παραμένει ως σήμερα Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) του Υπουργείου Υγείας -θέση στην οποία για πρώτη φορά στα χρονικά υπηρετεί εν ενεργεία βουλευτής».

Σημείωσε ότι « το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει εύλογο προβληματισμό για τη συμβατότητα των πολλαπλών καθηκόντων του κ. Κ. Μάρκου, όπως αναφέρεται στη σχετική από Ιανουαρίου 2020 επιστολή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου προς τον υπουργό Υγείας αλλά και σε συναφή αρνητικά δημοσιεύματα (βλ. από 31.05.2020 φύλλο «Εφημερίδας των Συντακτών»)» και γι αυτό ζητά να ελεγχθεί επιπροσθέτως εάν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κώδικα Δεοντολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου, λίγο πριν πάρει το λόγο ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, φέρεται να είπε σε συνάδελφό του πως θα περίμενε να ακούσει τον Κεγκέρογλου «αλλά τα είπε ο Πλεύρης», σχολιάζοντας έτσι την ταύτιση των απόψεων της Χαριλάου Τρικούπη με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Χυδαίες εκφράσεις και χειρονομίες

Σύμφωνα με βουλευτές που βρίσκονταν κοντά στο σημείο, στον κ. Μάρκου απάντησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος φέρεται να του είπε: «Μιλάς εσύ που είσαι χωμένος στη διαπλοκή; Έχω πολλά ράμματα για τη γούνα σου», με τον Κωνσταντίνο Μάρκου να του απαντά: «Τι να πείτε εσείς στο ΚΙΝΑΛ που έχετε την κωλ@@@ σας ανοικτή… να!» κάνοντας και μια χυδαία χειρονομία.

Αμέσως η ένταση επεκτάθηκε σε όλη την αίθουσα, με τον γ΄ αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Αθανάσιο Μπούρα να του ζητά να αποχωρήσει.

«Λυπάμαι για την διαγωγή σας. Ντροπή η πράξη σας για καθηγητή πανεπιστημίου. Να εξέλθετε από την αίθουσα. Βγείτε από την αίθουσα είναι εντολή προεδρείου. Σας είδα τι κάνατε και έχω να σας πω το εξής: Ντροπή, Ντροπή Ντροπή» ήταν η απάντηση του κ. Μπούρα, ο οποίος διέκοψε για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση έως ότου αποχωρήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Πηγή: tovima.gr