Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης 2021 από τον ακροδεξιό Νορβηγό πολιτικό Κρίστιαν Τίμπρινγκ-Γκιέντε, για την «ιστορική συμφωνία ειρήνης» μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ.

Ο ακροδεξιός ηγέτης επαίνεσε τον Τραμπ και για την επίλυση άλλων παρατεταμένων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι έχει κάνει «τιτάνιες προσπάθειες» για τη σύναψη ειρήνης.

«Προς τιμήν του, πιστεύω ότι έχει κάνει περισσότερα για τη σύναψη ειρήνης μεταξύ εθνών σε σχέση με τους περισσότερους άλλους υποψήφιους για Νόμπελ Ειρήνης», τόνισε ο Τίμπρινγκ-Γκιέντε μιλώντας στο Fox News.

Στο γράμμα της πρότασής του προς την Επιτροπή Νόμπελ, ο κύριος Τίμπρινγκ-Γκιέντε τόνισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ.

«Από τη στιγμή που αναμένεται και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι το σημείο καμπής που θα μετατρέψει την Μέση Ανατολή σε περιοχή συνεργασίας και ευημερίας».

Υπό τους όρους της συμφωνίας, την οποία εποπτεύει ο Τραμπ, τα Εμιράτα θα υπογράψουν μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες και θα κανονικοποιήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να δώσει τέλος στα αμφιλεγόμενα σχέδια προσάρτησης τμημάτων της Δυτικής Όχθης.

Ο Τίμπρινγκ-Γκιέντε αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του Τραμπ στη «δημιουργία νέων δυναμικών» σε άλλες παγκόσμιες συγκρούσεις, μεταξύ των οποίων και η επίτευξη επικοινωνίας μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Ο Νορβηγός πολιτικός δήλωσε στο Fox News ότι «δεν είναι μεγάλος υποστηρικτής του Τραμπ», όμως και άλλοι ηγέτες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, βάζοντας στην άκρη την προσωπική τους άποψη.

«Η επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τα γεγονότα και να τον κρίνει για αυτά – και όχι για τον τρόπο που συμπεριφέρεται μερικές φορές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Οι άνθρωποι που έχουν πάρει Νόμπελ Ειρήνης τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει πολύ λιγότερα από ό,τι ο Ντόναλντ Τραμπ. Για παράδειγμα, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έκανε τίποτα».

Άλλοι τέσσερις Αμερικανοί πρόεδροι έχουν κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης: ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Γούντροου Γούιλσον, ο Τζίμι Κάρτερ και ο Θίοντορ Ρούσβελτ.

Ο Τραμπ έχει προταθεί και πάλι για το Νόμπελ Ειρήνης το 2018, για τις προσπάθειές του να επιλύσει τις πυρηνικές εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: www.telegraph.co.uk

Πηγή: tovima.gr