Ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί σκοτώθηκε με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο στη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο Ιράκ, καθώς η Ουάσινγκτον δεν κατέδειξε ότι ο Σολεϊμανί αντιπροσώπευε έναν άμεσο κίνδυνο, εκτιμά εμπειρογνώμων του ΟΗΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε έκθεση που εστάλη σήμερα από τον ΟΗΕ στα μέσα ενημέρωσης, η Ανιές Καλαμάρ, Ειδική Εισηγήτρια για εκτελέσεις εξωδικαστικές, με συνοπτικές διαδικασίες ή αυθαίρετες, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «απουσία μιας επικείμενης απειλής που να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, ο τρόπος δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν παράνομος» και παραβίασε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η ειδικός, η οποία έχει λάβει εντολή από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά δεν ομιλεί εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται να παρουσιάσει μεθαύριο, Πέμπτη, την έκθεσή της σ’ αυτό το όργανο του ΟΗΕ, από το οποίο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018.

Ο Σολεϊμανί, επικεφαλής της επίλεκτης ομάδας Quds των Φρουρών της Επανάστασης και εννέα άλλοι σκοτώθηκαν από αμερικανική αεροπορική επίθεση κοντά σε αεροδρόμιο στη Βαγδάτη του Ιράκ, στις 3 Ιανουαρίου.

Οι ΗΠΑ είχαν επικαλεστεί επικείμενο κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης και είχαν αποκαλέσει τον Σολεϊμανί «Νο1 τρομοκράτη». Παράλληλα, είχαν αναφέρει ότι η δολοφονία του «σταμάτησε έναν πόλεμο».

Ωστόσο, οι διαρροές από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και το υπουργείο Εξωτερικών λίγες ημέρες μετά την απεργία έδειξαν ότι η «επικείμενη» φύση των απειλών ήταν πιθανότατα υπερβολική, ή ακόμη και ανύπαρκτη.

Όμως, ενώ η έκθεση είναι καταδικαστική, είναι απίθανο να έχει επιπτώσεις για τον Τραμπ, καθώς οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Πηγή: tovima.gr